– zvonurile care circula inca prin scoli, cum ca se va renunta la clasa pregatitoare, care s-ar transforma din nou in grupa mare in gradinite, a fost infirmat de Inspectoratul Scolar – daca a fost o propunere, aceasta nu s-a acceptat de Ministerul Educatiei

In toate scolile, printre profesori si parintii copiilor, inca de la inceputul acestui nou an scolar a circulat zvonul ca se va renunta la clasa pregatitoare, ca elevii de vârsta clasei zero vor trece din nou la gradinite si ca invatamântul primar va fi readus la 4 ani, incepând cu clasa I. A fost un zvon care a ajuns, zilele acestea, chiar sa se confunde cu o realitate certa, insa Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bacau spune un NU categoric:

„A fost un proiect, au fost discutii, dar atât. Nimic mai mult. Clasa pregatitoare va continua in invatamântul primar”, afirma reprezentantii institutiei. Si ministrul Educatiei, Mihai Sorin Câmpeanu, a declarat, intr-o conferinta de presa, preluata de presa centrala, ca nu va desfiinta clasa pregatitoare, iar printre motive se numara „perfectionarea dascalilor, reactiile pozitive ale parintilor, dar si laudele primite de la nivel european pentru acest proiect”.

PUBLICITATE

„S-au facut studii, cercetari, cu privire la acest subiect si s-a decis sa nu se schimbe nimic. Poate ca la inceput, când s-a implementat clasa pregatitoare, parintii au fost reticenti, dar in timp lucrurile s-au asezat si nu ar fi niciun impediment sa continue. Deci, peste tot semnalele sunt pozitive, iar, dupa cum a spus si ministrul Educatiei, clasa pregatitoare va continua in cadrul invatamântului primar”, a confirmat si prof. Mandita Ciotlos, inspector scolar pentru invatamântul primar la ISJ Bacau.

„Eu oricum nu cred ca ar fi o idee buna ca aceasta clasa pregatitoare sa revina la gradinite sau sa se desfiinteze. S-a creat infrastructura, s-au format toate cadrele didactice din judet, nu mai exista nicio problema pentru buna functionare. Bine ar fi insa ca grupa mare din gradinita sa devina obligatorie, pentru ca trecerea de la gradinita la scoala sa fie mai usoara pentru copil”, a fost si parerea inspectorului scolar pentru invatamântul prescolar de la ISJ Bacau, prof. Mariana Stefan. In acest moment, invatamântul prescolar (gradinita) nu este obligatoriu prin lege, iar unii parinti refuza sa-si duca micutii in acest sistem de educatie si aleg sa-i inscrie direct la scoala. In România, clasa pregatitoare functioneaza din anul 2012.

„Eu am doua gradinite in structura scolii, asa ca nu ar fi nicio problema sa trec aceste clase inapoi la invatamântul prescolar. Problema ar fi insa la accesul la programul prelungit. Ar fi mai greu sa se treaca de la program normal, pâna la prânz, inapoi la program prelungit, cum era la gradinita. Sunt insa pro clasa pregatitoare pentru ca astfel copilul este mult mai bine pregatit pentru invatamântul primar.”
prof. Iustin Antonie, director Scoala „Mihail Sadoveanu” Bacau

„Daca ne gândim si la resursa umana, in cazul in care clasele pregatitoare se desfiinteaza sau trec din nou la gradinite vor fi clar restrângeri de activitate. In al doilea rând, s-ar bloca un an inscrierile in gradinite, pentru grupele mici, pentru ca nu mai e loc, intrucât vor fi mai multe grupe mari. Ca director de scoala, mie mi-ar fi mai comod si as avea posibilitatea sa trec si clasele a VIII-a la cursuri de dimineata.”
prof. Florentina Vieru, director Scoala „Ion Creanga” Bacau

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

11 COMENTARII

 1. Ciotlos si cercetatori britanici de la unyversyti scholl London dupa nenumarate studii si cercetari prin padure au decis ……Ciotos daca taciai tôt inspector ramaniai…esti varza.

 2. Cred cu tarie ca ai nostri copii si nepoti sunt vaduviti de grupa de gradinita unde se jucau ,invatau poezii ,povesteau ,comunicau ai socializau interesant si educativ si sunt IMPOVARATI de clasa pregatitoare!!!!!Mititeii sunt luati in primire de cate un profesor si INREGIMENTATI pentru lectii si teme ( care este ???????????????)!!
  Daca si d-nele inspectoare si-ar face datoria si ar verifica cum se face clasa pregatitoare prin scoli mereu nu numai atunci cand sunt anuntate acele vizite ,inspectii sau cum s-or chema ar avea muuuulte surprize ……(si aici ma refer si la scolile de TOP din Bacau.)…..
  Copiii si nepotii nostri nu – si pot trai trai copilaria linistiti!!!

  • Bine punctat! Eu nu am auzit de nici o reactie pozitiva de la vreun parinte! Toti spun ca este o mare greseala aceasta clasa pregatitoare in cadrul scolii… Trebuia lasata la gradinita, acolo ii era locul! Dar, deh…! Cand “studiile” se fac din pix, intre doua cafele…

  • Fetita mea a mers anul treut la pregatitoare si acolo a invatat sa citeasca,sa scrie dar au avut si alte activitati….au mers la circ de doua ori,la teatru, in excursie la Rasnov la dinopark,au avut petrecere dd haloween,de craciun,de ziua mamei,de ziua copilului….domnilor…nu a fost o povara clasa pregatitoare!!

 3. Noi romanii ne meritam soarta !!! Nu luam atitudine fata de prostie ,hotie ,nemernicie ,…dar ne place sa ne bagam in seama ,sa facem comentarii aiurea si fara a fi in tema nici macar atunci cand suntem in mijlocul unui eveniment important pentru cetateni,pentru tara si fara a spune vorbe mari pentru viitorul nostru ca natie …
  Pt Ioana ( persoana dar si nume_ substantiv propriu)
  De educatie prin JOC ai auzit?????????nu se vede !!!!
  Comentariul meu era in sublinierea nefolosirii acestei metode la clasa pregatitoare!!!!

 4. Uffff, cum s-a mai inlocuit “Educatie pentru societatea multilateral dezvoltata ” cu ” Educatia prin joc” …..Eu cred ca importanta este asigurarea independentei copilului pentru a se putea forma prin efortul sau. Carcotim fara sa gandim ca dascalii nu le vor raul celor pe care ii au in clasa!

  • Lasa trecutul si acorda atentie problemelor actuale ! Pastreaza teoria pentru tine si permite-le parintilor sa gandeasca ce vor mai bun pentru copiii lor !”Destepti” ca tine au facut si fac rau acestui popor.Criticati trecutul dar nu puneti nimic viabil in loc !!!

 5. Jucati-va voi cu 33 de elevi in clasa , intr-un spatiu de 6/6m , cu elevi cu CES….pentru cei ce comenteaza, e minunat sa te joci…dar…in alte conditii, alt spatiu, alt numar de elevi….

LĂSAȚI UN MESAJ