Ședința a avut loc în sala mare de la CAEx, după regulile stabilite de autoritățile centrale: cu distanță între consilieri și cu portul obligatoriu al măștii.

Consiliul local Bacău a aprobat, astăzi, metodologia pentru acordarea ajutorului financiar familiilor pentru plata serviciilor oferite de bone. Este vorba despre un proiect prin care părinții copiilor care nu găsesc locuri la creșele din oraș primesc un ajutor financiar lunar pentru a plăti bonele.

Ajutorul financiar se acordă pentru fiecare copil de vârstă preşcolară, în funcţie de nivelul veniturilor nete lunare pe membru de familie, după cum urmează: pentru venituri de până la 2.100 lei- se acordă 710 lei; de la 2.101 lei până la 2.500 lel – 550 lei; de la 2.501 lei până la 3.000 lei – 390 lei; de la 3.001 lei până la 3.500 lei- 250 lei.

Proiectul de hotărâre nu a fost aprobat fără comentarii politice, unii consilieri întrebându-se daca bărbații pot să fie bone sau daca nu cumva bonele sunt un lux.

Hotărârea a fost adoptată cu 18 voturi “pentru” și o abținere. Deocamdata a fost adoptată metodologia; legea care prevede acest ajutor va intra în vigoare luna viitoare, când se vor putea depune și cererile pentru primirea ajutorului financiar. Acest ajutor poate fi acordat doar pentru copiii pentru care nu s-au putut oferi locuri la creșe.

În ședința de astăzi au mai fost supuse dezbaterii mai multe proiecte de planuri de urbanism care, însă, au fost respinse de consilieri, fără , însă, a exista și o motivație a respingerii acestora. Acest lucru a determinat reacții din partea unor aleși care s-au întrebat care ar putea fi motivele pentru care au fost respinse proiecte de investiții.

“Dezvoltatorii imobiliari din Bacău au ajuns în pragul disperarii și falimentului din cauza subiectivismului unor consilieri locali care resping de un an de zile proiectele de dezvoltare imobiliară a orașului. Am făcut la ultima ședință a Consiliului local un ultim apel la rațiune și înțelepciune pentru deblocarea urgentă a acestei situații. Altfel riscăm să ingropam orașul din punct de vedere economic”, a declarat viceprimarul Dragoș Ștefan.

“Dezvoltatorii părăsesc orașul și investesc în altă parte. În ultima perioadă consilierii se întrec în proiecte privind reducerea unor taxe și impozite, dar nu se întreabă de unde avem bani dacă oamenii de afaceri nu investesc în Bacău”, a mai spus el.

Tot astăzi s-a mai aprobat o rectificare a bugetului local în sensul includerii a 970.000 de lei veniți de la Guvern pentru plata cheltuielilor legate de carantină și 800.000 de lei pentru plata sporului de risc al cadrelor medicale aflate în prima linie a luptei cu virusul.

 


PUBLICITATE