26 aprilie 2024
ActualitateAjutor de la Primăria Bacău pentru plata bonelor

salariații cu venituri de până la 3500 de lei ar putea primi ajutoare pentru angajarea de bone care să aibă grijă de copii

Ajutor de la Primăria Bacău pentru plata bonelor

Primarul Cosmin Necula a propus Consiliului local Bacău o hotărâre prin care să se acorde ajutoare financiare cetățenilor pentru plata serviciilor oferite de bonele care au grijă de copii.

Conform proiectului de hotărâre, pot beneficia de ajutorul financiar pentru plata serviciilor oferite de bonă, astfel cum este prevăzut de Legea nr. 35/2020 , persoanele care au în întreținere copii de vârstă preşcolară, ale căror venituri sunt de până la 3.500 lei pe membru de familie şi care se află în una dintre următoarele situaţii: a) este părintele la care copilul locuieşte în mod statomic; b) are calitatea de reprezentant legal al copilului şi se ocupă de creşterea şi ingrijirea acestuia; c) este persoana desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului, pe perioada absenței părinţilor.

Ajutorul financiar se acordă pentru fiecare copil de vârstă preşcolară, în funcţie de nivelul veniturilor nete lunare pe membru de familie, după cum urmează: pentru venituri de până la 2.100 lei- se acordă 710 lei; de la 2.101 lei până la 2.500 lel – 550 lei; de la 2.501 lei până la 3.000 lei – 390 lei; de la 3.001 lei până la 3.500 lei- 250 lei.



Ajutorul financiar se acordă lunar, pentru fiecare copil de vârstă preşcolară. La determinarea venitului net lunar se ia în considerare media veniturilor nete realizate de beneficiar în ultimele 6 luni anterioare solicitării dreptului la ajutorul financiar.

Pentru a beneficia de ajutorul financiar, persoanele prevăzute trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiții: să fie cetăţean romăn cu domiciliul în municipiul Bacău, cetăţean al altui stat sau apatrid, cu domiciliul în România, să fie sunt angajat cu contract individual de muncă ori în baza unui raport de serviciu, desfăşoară activităţi independente, obţine venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură sau piscicultură ori exercită o funcţie de demnitate publică sau asimilată.

Dacă nu sunt angajați sau nu obțin venituri, cetățenii pot, totuși, beneficia de ajutorul pentru bonă dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: sunt şomeri indemnizați sau sunt înregistrați în evidențele agenției pentru ocuparea forței de muncă județene, la data solicitării, ca persoană in căutarea unui loc de muncă; nu au refuzat maximum două oferte de muncă din partea agentiei pentru ocuparea fortei de muncă județene.

Acordarea ajutorului financiar se efectuează numai pentru copilul care nu este înscris la creşa/grădinița acreditată ( publică/privată) sau pentru care solicitantul nu a refuzat un loc la creşa/grădinița acreditată ( publică/privată) de pe raza municipiului ori nu a retras copilul de la creşa/grădinița acreditată (publică/privată). Ajutorul financiar se acordă pe bază de cerere şi documente doveditoare care atestă îndeplinirea condițiilor. Cererea şi documentele doveditoare se depun şi se înregistrează la Direcția de Asistență Socială a Municipiului Bacău.

Cine nu poate beneficia de ajutor
Nu pot beneficia de ajutorul financiar persoanele care se află în una sau mai multe dintre următoarele situații:
a) este asistent maternal profesionist în conformitate cu legislația în vigoare;
b) copilul/copiii este/sunt în întreținerea acestor persoane, in temeiul art. 59 lit. b) din Legea nr.272/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
c) este asistentul personal al copilului sau beneficiază de indemnizatia prevăzută la art. 42 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protecția şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
d) se află în perioada de concediu pentru creşterea copiilor în conformitate cu prevederile an. 2 sau 31 din Ordonanta de urgentă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizatia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
e) nu şi-au achitat impozitele şi taxele fată de bugetul local pentru bunurile pe care le detin în proprietate, potrivit dispozitiilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal cu modificările şi completările ulterioare.

Municipiul Bacău face eforturi pentru a pune la dispoziţia cetăţenilor servicii de îngrijire a copiilor în creşe publice. Centrul Bugetar Creşe Bacău are în subordine 6 unităţi tip creşă. Ca urmare a reamenajărilor efectuate în cadrul creşelor, numărul locurilor din creşe a crescut cu 130 locuri, totalizând la ora actuală un număr total de 460 de locuri pentru copiii de vârstă ante-preşcolară. În ceea ce priveşte locurile în grădiniţele de stat se poate observa o tendinţă de creştere în ceea ce priveşte cererea, dar presiunea nu este la fel de mare ca în cazul locurilor în creşe. Totodată este de menţionat că pe raza unităţii administrativ-teritoriale există mai multe grădiniţe private care estompează presiunea cererii.
Cosmin Necula
primarul municipiului Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri