FOTO: ISU Bacau

UPDATE 25 MAI ORA 8.30: SITUAŢIA OPERATIVĂ LA NIVELUL JUDEŢULUI BACĂU

În intervalul 24.05.2016, ora 22:00 – 25.05.2016, ora 15:00, judeţul Bacău se află sub incidenţa unei atenţionări meteorologice COD PORTOCALIU. De asemenea, cursurile de apă din bazinul hidrografic Trotuş, se află sub incidenţa unei avertizări hidrologice COD PORTOCALIU în intervalul 24.05.06.2016, ora 24:00 – 25.05.2016, ora 24:00, iar afluenţii mici ai râului Siret, aferenţi sectorului Lespezi – s.h. Drăgeşti se află sub incidenţa unei avertizări hidrologice COD PORTOCALIU în intervalul 24.05.2016, ora 21:30 – 25.05.2016, ora 06:00.

Conform datelor furnizate de către Administraţia Bazinală de Apă Siret, la ora 17:00, la staţia hidrometrică de pe pârâul Sulţa, afluent al râului Trotuş, au fost înregistrate precipitaţii de 16 l/mp. La ora 18:00, la staţia hidrometrică Haloş, de pe râul Caşin, afluent al râului Trotuş, a fost depăşită cota de atenţie cu 10 cm (H=300).

PUBLICITATE

În data de 24.05.2016, începând cu ora 16:02, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mr. CONSTANTIN ENE” al Judeţului Bacău a fost anunţat, prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, despre faptul că, în urma precipitaţiilor abundente înregistrate în ultimele ore şi a revărsării unor cursuri de apă, în mai multe localităţi din judeţul Bacău s-au produs pagube la gospodării cetăţeneşti, astfel:

în comuna Mănăstirea Caşin, sat Mănăstirea Caşin au fost afectate aproximativ 150 de gospodării. Din cadrul I.S.U.J. Bacău au acţionat 19 pompieri salvatori, cu două autospeciale de intervenţie cu apă şi spumă, o barcă pneumatică cu motor, un autoturism pentru munca operativă, o autospecială de primă intervenţie şi comandă, o motopompă remorcabilă şi o motopompă transportabilă. De asemenea, în zonă au mai acţionat nouă voluntari din cadrul S.V.S.U. Mănăstirea Caşin cu trei utilaje grele – unul de la Primăria M-rea Caşin şi două de la o societate comercială, din orașul Tg. Ocna. Din cauza fenomenelor meteorologice, au fost afectate 26 de puncte de transformare din reţeaua de distribuţie a energiei electrice (2922 consumatori). La faţa locului a acţionat o echipă de lucru din cadrul S.C. E.On România Distribuţie S.A. În satul Mănăstirea Caşin, forţele de intervenţie au evacuat două persoane în vârstă, a căror locuinţă a fost afectată de revărsarea pârâului Sărăţel. La ora raportării, în comuna M-rea Caşin, debitul apelor este în scădere.

FOTO: ISU Bacau

în comuna Caşin, satul Curiţa a fost complet izolat, pentru aproximativ 3 ore din cauza revărsării apelor şi colmatării podului prin care se face accesul în localitate. În satul Curiţa, iniţial, au fost raportate ca fiind afectate aproximativ 150 de gospodării. Conform raportului operativ, înaintat de Comitetul Local pentru Situații de Urgență al comunei Caşin, rezultă faptul că, numărul gospodăriilor afectate este de 50. La ora 17:55 a fost luată măsura întreruperii alimentării cu energie electrică. La faţa locului au acţionat 18 pompieri militari, cu o autospecială de intervenţie cu apă şi spumă, două autoturisme pentru munca operativă, un autocamion şi două motopompe transportabile. De asemenea, în zonă au acţionat şi 30 de voluntari;

în localitatea Slănic Moldova, drumul judeţean DJ 116 a fost blocat cu lemne şi aluviuni. Zona a fost degajată de Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, care a acţionat cu șase voluntari, un buldoexcavator şi o autospecială de intervenţie;

Comanesti, 25 mai:

FOTO: Fornazer Cristina

în comuna Bogdăneşti, satul Bogdăneşti, sunt afectate 3 gospodării. La faţa locului s-au deplasat cinci pompieri salvatori cu o autospecială de intervenţie cu apă şi spumă din cadrul Detaşamentului de Pompieri Oneşti. În zona afectată au acţionat şi 10 voluntari din cadrul S.V.S.U. Bogdăneşti. În data de 25.05.2016, la ora 01:30, s-a realizat schimbul de efective cu patru pompieri militari.
în comuna Oituz, sat Marginea, au fost afectate 5 gospodării. La faţa locului s-au deplasat 14 salvatori cu o autospecială de intervenţie cu apă şi spumă, o autospecială de primă intervenţie şi comandă şi o autoscară mecanică, care au acţionat cu două motopompe, din care una pusă la dispoziţie de S.V.S.U. Tg. Trotuş. În zona afectată au acţionat şi patru voluntari din cadrul S.V.S.U. Oituz.
în municipiul Oneşti, pe strada Mihai Bravu, au fost inundate 2 curţi. La faţa locului au acţionat 12 pompieri militari, cu o motopompă remorcabilă;

din cauza fenomenelor meteorologice, în comuna Dofteana au fost afectate 27 de puncte de transformare din reţeaua de distribuţie a energiei electrice. Dintre acestea 20 aparţin unei societăți comerciale, iar șapte fac parte din reţeaua S.C. E.On România Distribuţie S.A. (1516 consumatori).

Pentru coordonarea acţiunilor de intervenţie, în zonele afectate s-a deplasat grupa operativă a unităţii formată din opt pompieri salvatori, cu două autospeciale pentru munca operativă.

De asemenea, două echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Moineşti şi două echipaje din cadrul Gărzii de Intervenţie Comăneşti au efectuat misiuni de monitorizare a râurilor Trotuş şi Tazlău.
Pe timpul monitorizării nu s-au constatat probleme deosebite.

Pentru limitarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, au acţionat 188 de efective cu 48 de mijloace, astfel:

88 de cadre cu 27 de mijloace de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mr. CONSTANTIN ENE” al Judeţului Bacău;

33 de cadre cu 15 mijloace din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău;

8 cadre cu 2 mijloace din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău;

59 de voluntari din cadrul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu 4 mijloace.

Echipajele de intervenţie ale I.S.U.J. Bacău au intervenit pentru evacuarea apei din 12 curţi, 9 beciuri, 4 fântâni, o casă cu anexe, astfel:

Comuna Oituz, sat Marginea, a fost evacuată apa din 5 curţi

Comuna Mănăstirea Caşin, sat Mănăstirea Caşin, a fost evacuată apa dintr-o casă cu anexe, 2 curţi, 1 beci;

Comuna Caşin, sat Curiţa, a fost evacuată apa din 7 beciuri şi 3 fântâni;

Comuna Bogdăneşti, sat Bogdăneşti, a fost evacuată apa din 3 curţi, 1 fântână şi 1 beci;
Municipiul Oneşti, a fost evacuată apa din 2 curţi.

Totodată, din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a fost convocat şi s-a întrunit în teren, Grupul de suport tehnic pentru apărarea împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidente la construcţii hidrotehnice, în vederea monitorizării situaţiei din teren şi identificării măsurilor necesare a fi luate, pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele meteorologice periculoase.

Pompierii salvatori băcăuani vor rămâne la datorie pentru limitarea și înlăturarea efectelor negative generate de fenomenele meteorologice periculoase până la când comunitățile vor reveni la starea de normalitate.

______________________________________________________________________________________________
UPDATE ORA 21.30: SITUAŢIA OPERATIVĂ LA NIVELUL JUDEŢULUI BACĂU

În conformitate avertizarea meteorologică COD PORTOCALIU emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie – Centrul Meteorologic Regional Moldova, în data de 24 mai a.c., în intervalul orar 15:50 – 17:00, în zona de S-SV a județului Bacău au fost preconizate intensificări ale vântului, descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii, dar și averse, ce local pot atinge și depăși 35 – 40 de l/mp.
Localitățile vizate de avertizarea meteorologică COD PORTOCALIU au fost comunele Mănăstirea Cașin, Cașin, Oituz și Bogdănești și orașul Slănic Moldova.

Pentru evaluarea și limitarea efectelor negative produse de fenomenele meteorologice în zonele vizate de avertizarea meteorologică COD PORTOCALIU s-au deplasat echipaje din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău. Astfel, la această oră acționează în teren 70 de pompieri salvatori cu 21 de mijloace.

Pentru asigurarea unui management adecvat al situaţiilor de urgenţă potenţial generate de fenomenele meteorologice s-a luat măsura operaţionalizării Grupei Operative Integrate cu personal din cadrul structurilor MAI (ISUJ, IJJ, GMJ, IPJ).

În urma manifestării fenomenelor meteorologice au fost afectate în comuna Mănăstirea Cașin circa 150 de gospodării. La această oră debitul apelor este în scădere. Din cadrul I.S.U.J. Bacău acţionează19 pompieri salvatori, cu două autospeciale de intervenţie, o barcă pneumatică cu motor, un autoturism pentru munca operativă, o autospecială de primă intervenţie şi comandă, o motopompă remorcabilă şi o motopompă transportabilă. Totodată, în zonă mai acționează trei utilaje grele – unul de la Primăria M-rea Caşin şi două de la societate comercială din orașul Tg. Ocna. Din cauza fenomenelor meteorologice, au fost afectate 26 de puncte de transformare din reţeaua de distribuţie a energiei electrice (2922 consumatori). La faţa locului acţionează o echipă de lucru din cadrul S.C. E.On România Distribuţie S.A.

Satul Curița (337 gospodării), din comuna Cașin, a fost izolat din cauza revărsării apelor și colmatării podului prin care se face accesul în localitate. Echipaje ale ISUJ Bacău formate din 18 pompieri salvatori, cu o autospecială de intervenţie cu apă şi spumă, două autoturisme pentru munca operativă, un autocamion şi două motopompe transportabile au reușit decolmatarea podului de acces în localitate. În continuare sunt afectate de apele revărsate 150 de gospodării. La ora 17:55 a fost luată măsura întreruperii alimentării cu energie electrică. Pentru coordonarea acţiunilor de intervenţie, la faţa locului s-a deplasat grupa operativă a unităţii formată din patru pompieri militari, cu o autospecială pentru munca operativă.

În comuna Bogdăneşti, satul Bogdăneşti, sunt afectate două gospodării. La faţa locului s-au deplasat cinci pompieri militari cu o autospecială de intervenţie cu apă şi spumă din cadrul Detaşamentului de Pompieri Oneşti.

În comuna Oituz, sat Marginea, au fost afectate cinci gospodării. La faţa locului s-au deplasat 14 salvatori cu o autospecială de intervenţie cu apă şi spumă, o autospecială de primă intervenţie şi comandă şi o autoscară mecanică, care acţionează cu o motopompă transportabilă pusă la dispoziţie de S.V.S.U. Tg. Trotuş. Pentru coordonarea acţiunilor de intervenţie, la faţa locului s-a deplasat grupa operativă a unităţii formată din patru pompieri salvatori, cu o autospecială pentru munca operativă.
În municipiul Oneşti, pe strada Mihai Bravu, a fost inundată o curte. La faţa locului acţionează șase pompieri militari, cu o motopompă remorcabilă.

Din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău, în zonele afectate acţionează 33 de lucrători cu 15 autoturisme, iar din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău acţionează opt cadre cu două autovehicule.

Din cauza fenomenelor meteorologice, în comuna Dofteana au fost afectate 27 de puncte de transformare din reţeaua de distribuţie a energiei electrice. Dintre acestea 20 aparţin unei societăți comerciale, iar șapte fac parte din reţeaua S.C. E.On România Distribuţie S.A., care alimentează 1516 consumatori.
Pompierii salvatori băcăuani vor rămâne la datorie pentru limitarea și înlăturarea efectelor negative generate de fenomenele meteorologice periculoase până la când comunitățile vor reveni la starea de normalitate.

____________________________________________________

A fost rupere de nori marti dupa-amiaza in comunele Manastirea Casin, Casin, Bogdanesti, dar si in statiunea Slanic Moldova, vizate de o avertizare meteo – Cod portocaliu de intensificari de vânt, descarcari electrice, grindina de marime medie si averse de pâna la 40 de l/mp, valabila in intervalul 15.50 – 17.00.

In urma precipitatiilor insemnate, la Manastirea Casin circa 150 de gospodarii au fost afectate iar doua persoane in vârsta, ce riscau sa ramâna izolate, au fost evacuate.

Pompierii de la toate subunitatile Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bacau s-au deplasat in zonele afectate pentru a-i ajuta pe oameni.

La Casin, se pare ca satul Curita ar fi ramas izolat dupa colmatarea unui pod de acces, iar la Slanic Moldova, drumul judetean a fost blocat de lemne si aluviuni, insa acolo problema a fost remediata imediat de Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta.

Raul Casin in Onesti FOTO: Vasile Jipa / Facebook
Raul Casin in Onesti FOTO: Vasile Jipa / Facebook

Si la Bogdanesti mai multe gospodarii au fost afectate dupa revarsarea unor pâraie.

VIDEO: Popescu Gheorghe

Sursa VIDEO

Imagini din Bogdanesti:

FOTO: Popa Florin / Facebook

BACAU:

VIDEO: Bibire Silviu / Facebook

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Bacău, în toate localitățile de pe Valea Trotușului, zonă în care meteorologii anunță pentru următoarele 20-24 de ore noi averse “au fost activate Comitetele pentru Situații de Urgență Locale, care monitorizează continuu situația în teren, urmând a activa de urgență echipele special constituie pentru intervenții”. Totodată, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență analizează din oră în oră “riscul creat de averse” în localitățile afectate, pentru a decide rapid măsurile de ce trebuie luate.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ