15 mai 2024
ActualitateRubrica saptamanala despre piata de capital / Motive de optimism

Rubrica saptamanala despre piata de capital / Motive de optimism

Saptamana anterioara a fost una marcata de comunicate interesante in ceea ce priveste indicatorii macroeconomici la nivelul Statelor Unite ale Americii. Miercuri 30 aprilie a fost publicat PIB-ul in SUA care a relevat o continuare a cresterii economice cu toate ca o parte a analistilor estimau o scadere a produsului intern brut. Determinanta pentru impiedecarea contractiei economice la nivelul SUA a fost insa cresterea stocurilor. In aceeasi zi sistemul de banci centrale Fed a anuntat o noua reducere a dobanzii de referinta cu inca 0,25%. Rata somajului publicata vineri 2 mai a scazut in mod neasteptat la 5% iar indicele care masoara evolutia productiei industriale in SUA a avut o crestere cu 1,4% fata de asteptari.
Desi secretarul trezoreriei americane, Henry Paulson a declarat miercuri ca actuala criza a pietei creditelor este aproape de sfarsit, Fed-ul nu a dat nici un semn care sa confirme opiniile acestuia si nu a exclus posibilitatea reducerii din nou a dobanzii de politica monetara.
Declaratia comitetului Fed de politica monetara precizeaza ca activitatea economica se mentine scazuta pe fondul celei mai grave crize ipotecare a ultimilor 25 ani si da foarte putine semne de ameliorare. In acelasi timp oficialii Fed si-au exprimat ingrijorarea si in privinta cresterii preturilor in prim plan aflandu-se scumpirea alimentelor si a petrolului.
Desi pentru un investitor roman poate parea neverosimil, aprilie a fost cea mai buna luna pentru bursele dezvoltate de capital din mai 2003 incoace.
Tot saptamana trecuta au fost publicate noile previziuni referitoare la evolutia economiei din tara noastra. Prognozele sunt pozitive pentru acest an cea mai optimista in ceea ce priveste cresterea economica se arata a fi Comisia Nationala de Prognoza care estimeaza o crestere a PIB-ului de 6,5% in 2008 si de 6,1% in 2009. Comisia Europeana se asteapta la o evolutie putin mai slaba, inaintand o prognoza de 6,2% crestere economica in acest an si 5,1% pentru anul viitor. Mai pesimisti raman analistii Fondului Monetar International care se astepta ca ritmul de crestere al Produsului Intern Brut sa incetineasca la 4,7% in 2009.
Parerile sunt diferite si in privinta inflatiei. Comisia Nationala de Prognoza estimeaza o inflatie de 5,8% pentru acest an in timp ce Comisia Europeana se asteapta la o inflatie medie de 7,5% in 2008 si de peste 4,5% in 2009. FMI prognozeaza o inflatie anualizata de 6,3% pentru finalul anului, estimand ca in a doua jumatate a anului urmator inflatia medie va reintra in intervalul tintit de BNR.
Cresterea exporturilor prognozata de CNP pentru 2008 este de 18,4% fata de cresterea de 13,7% realizata in 2007 in timp ce importurile sunt asteptate sa creasca cu doar 15,3% in acest an fata de 25,1% in 2007.
Din informatiile publicate in buletinul de conjunctura facut public in 23 aprilie de Banca Nationala a Romaniei se observa ca exista asteptari pentru o evolutie divergenta a principalilor indicatori din industrie in urmatoarea perioada insa pentru sectorul constructiilor expectatiile sunt favorabile. Productia industriala isi va pastra o dinamica pozitiva, volumul total al comenzilor mentinandu-se pe o traictorie ascendenta. Pe fondul ameliorarilor conditiilor climaterice portofoliul comenzilor si lucrarilor din constructii isi va consolida cresterea. Extinderea volumului comenzilor adresate companiilor industriale va fi sustinuta pe de o parte de mentinerea estimarilor optimiste ale jucatorilor din industria mijloacelor de transport si din industria materialelor de constructii, iar pe de alta parte de revigorarea anticipatiilor in industria alimentara, a bauturilor si a tutunului. Deteriorarea perspectivei din sectorul extractiv, industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal si in activitatea de productie, transport si distributie a energiei electrice, termice, a gazelor si a apei calde dar si persistenta expectatiilor nefavorabile pentru industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV estompeaza tendinta ascendenta la nivelul industriei.
La nivelul companiilor listate pe bursa, exceptand Petrom care are o pondere de aproape 50% din total, acestea si-au bugetat pentru acest an o crestere cumulata de 23%, pana la 30,2 miliarde lei fata de cresterea de 15% de anul trecut cand au avut venituri de 24,6 miliarde lei. Profiturile previzionate ale companiilor listate sunt cu 28% peste nivelul profiturilor cumulate inregistrate anul trecut cand au avut un avans de 23% fata de 2006.
Atat ultimele evolutii ale pietelor externe cat si estimarile pozitive pentru rezultatele companiilor in acest an sunt elemente care ar trebui sa ne determine sa urmarim cu mai mult interes tranzactiile de pe piata de capital de la noi. Este inca prematur sa consideram ca vom intra pe o perioada de crestere insa exista suficient de multe motive pentru ca acest lucru sa se intample. Important de remarcat e si faptul ca in luna aprilie societatile de brokeraj despre care se stie ca intermediaza cea mai mare parte a tranzactiilor fondurilor de investitii straine, au realizat 40% din rulajul de pe bursa. In acelasi timp, pe o stagnare a indicilor bursei s-au inregistrat reveniri semnificative ale BRD si SNP, unele dintre actiunile preferate de fondurile straine.

Investitii profitabile tuturor!

Autorul poate fi contactat pe email: alexandru.finaru@intercapital.ro, la tel 51.51.75, sau la sediul Intercapital Invest Bacau, Cladirea Albastra et. 6Scris de Alexandru Finaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri