19 aprilie 2024
OpiniiEditorialRomânia functioneaza cu taxe… letale

România functioneaza cu taxe… letale

Cu doar trei saptamâni in urma am trait marea satisfactie sa constat, intr-o reuniune profesionala a celor care administreaza fonduri europene, ca s-a luat in discutie si batjocura facuta de unii care au lansat pe canale tv o reclama in care concluzia este ca „România functioneaza cu taxele tale”.

Daca era o reclama in scris, mai treaca-mearga, cine are ochi vedea bine. Dar la un text citit suna naspa: „România functioneaza cu taxe… letale!”. Asta e! Gura pacatosului adevar graieste – mi-am zis, dar nu m-am gândit ca sensul din urma al textului care ar fi trebuit sa ma convinga pe mine, pe tine, pe el/ea ca „România functioneaza cu taxele noastre” capata un sens lugubru chiar oficial.

Refuzul presedintelui Klaus Iohannis de a declina intentia de a promulga noul Cod Fiscal, in care taxele de multe feluri vor scadea, mi-a deschis ochii. Adica Guvernul propune ceva, iar presedintele refuza, pe aceasta tema. Adica unul, cu un an inaintea electoralelor, are mâna larga si da tot la popor.

Iar altul se opune tocmai pentru ca prea e electoral. Ba, domnul presedinte se mai consulta si cu o voce profunda a economiei românesti, guvernatorul Isarescu: o fi bine scaderea de taxe si impozite, o fi de rau?

O fi de mai ales de rau – au ajuns ei la o concluzie, ca tara nu prea va mai avea de unde sa acopere parsivele de gauri in buget.

Atunci, cum de da Guvernul, prin premierul sau, asa sperante poporului? Are tara asta bani sau nu are? Creste economia sau nu creste? Daca ea crapa, noi toti, adica tara, vom contribui mai mult la buget. Adica noi, cu taxele noastre, „ale mele, ale tale, ale lui/ei”.

Sau nu prea e asa, iar gura pacatosului cu reclama de la tv are dreptate? Adica sa fie taxele chiar… letale?

Noul Cod fiscal se afla la promulgare de pe 1 iulie, termenul fiind de 20 de zile. In acest interval, presedintele îl poate retrimite spre revizuire parlamentului, care acum este în vacanta, urmând sa reia activitatea în septembrie.

Oameni buni, faceti ceva care sa nu fie… letal! „Misiunea viitoare a politicilor economice – spunea domnul Isarescu – este de a pastra echilibrele macro restabilite cu greu dupa aparitia crizei, fiind o eroare sa ignori lectiile acesteia si sa cedezi tentatiei de a alege masuri cu consecinte temporare, in detrimentul dezvoltarii pe termen lung”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri