14 aprilie 2024
EvenimentRomâni acuzați că ar fi cazuat statului California un prejudiciu de peste...

Români acuzați că ar fi cazuat statului California un prejudiciu de peste 5 milioane de dolari

 

La data de 14 noiembrie 2023, un efort comun al polițiștilor români din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și procurorilor D.I.I.C.O.T. a dus la desfășurarea unei ample operațiuni împotriva grupului infracțional „SANDU SYNDICATE”. Acțiunea, realizată în colaborare cu autoritățile judiciare americane, a avut ca scop destructurarea unei scheme infracționale sofisticate, implicând 14 cetățeni români acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și spălare a banilor, în perioada 2020-2022.

Operațiunea a inclus 8 percheziții domiciliare în județele Argeș și Teleorman, precum și conducerea unei persoane la sediul Parchetului de pe Lângă Curtea de Apel Pitești, care urmează să fie extradată la cererea autorităților americane.Grupul infracțional „SANDU SYNDICATE” a fost deja în atenția autorităților americane, iar liderul său a fost arestat în martie 2023 pe teritoriul S.U.A. Investigarea desfășurată în Statele Unite a relevat că gruparea, compusă din cetățeni români, a participat la o schemă infracțională pentru obținerea frauduloasă a beneficiilor guvernamentale din statul California, în special ajutoare de șomaj administrate de Departamentul pentru Dezvoltarea Ocupării Forței de Muncă din California (E.D.D.).

Membrii grupării, conform datelor obținute în urma anchetei, au obținut în mod fraudulos beneficii de la E.D.D. California, iar activitatea lor a inclus facilitarea obținerii frauduloase de către alte sute de persoane de cetățenie română a unor ajutoare de șomaj. În schimbul unei părți din aceste sume, liderii grupării au ajutat la depunerea de cereri false, crearea de documente falsificate și antedatarea cererilor.

Prejudiciul estimat adus statului California se ridică la aproximativ 5.200.000 USD. În urma perchezițiilor efectuate în România, au fost descoperite sume semnificative de bani, un autoturism de lux, bijuterii, ceasuri scumpe și alte bunuri achiziționate din fonduri provenite din activitățile ilegale ale grupului.

Un bărbat de 27 de ani, aflat în centrul acuzațiilor și vizat de o cerere de extrădare, a fost reținut pentru 30 de zile în vederea extrădării către S.U.A. Alți 3 membri ai grupului au fost arestați în Statele Unite în cadrul aceleiași operațiuni.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul unor unități specializate precum Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Teleorman și jandarmii Brigăzii Speciale de Intervenție „Vlad Țepeș” a Jandarmeriei Române.

Cooperarea dintre forțele de aplicare a legii din România și Statele Unite a fost esențială pentru reușita operațiunii, subliniind importanța colaborării internaționale în combaterea criminalității organizate transfrontaliere.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri