25 mai 2024
ActualitateRoman audiobook lansat la Filiala Bacău a Asociației Nevăzătorilor

Roman audiobook lansat la Filiala Bacău a Asociației Nevăzătorilor

Profesoara Emilia Boghiu, din Onești, a lansat la Filiala Bacău a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR) varianta audiobook (carte vorbită) a romanului său „Cu excepția riveranilor” (Ed. Magic Print, Onești, 2023). Evenimentul a avut loc la manifestarea dedicată, în avans, de Filiala ANR „Zilei Bastonului Alb”, sărbătoare internațională (International White Cane Day) marcată în fiecare an pe 15 octombrie și ca Ziua Internațională a Vederii. Varianta audio este postată și pe ftp-ul ANR, în lectura autoarei romanului.

Prof. dr. Emilia Boghiu a venit la această manifestare împreună cu patru dintre elevii săi de la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” din Onești: Victor Plutașu și Celestina Mitroiu din clasa a 11-a, și Andrei Spoiala și Gabriel Prisecaru din clasa a 12-a, membri ai grupului „Lector în fabulă”. Elevii au solicitat să fie acceptați ca voluntari pe lângă Filiala ANR Bacău și au citit mici fragmente din roman și au comentat semnificația acestora într-o carte inspirată de experiența de zeci de ani la catedră a autoarei.

Manifestarea a fost deschisă de președinta Filialei Bacău, Laura Damian, iar Emilia Boghiu și elevul Victor Plutașu, olimpic de aur la istorie, au prezentat istoria și semnificația Zilei Bastonului Alb pentru comunitate.



Manifestarea a continuat cu momentul principal, prezentarea cărții „Cu excepția riveranilor”, care a fost făcută de profesoara Luminița Tărlungeanu, din Onești, vicepreședintă a Filialei Bacău a ANR. „Emilia Boghiu – a spus Luminița Tărlungeanu – a considerat că lumea noastră, a nevăzătorilor, este foarte interesantă. Mi-a povestit despre cartea ei, iar eu, deși pasionată de a citi, am rugat-o să o citească chiar ea, cu voce tare, și să o înregistreze. Am ascultat înregistrarea până la capăt și am fost impresionată, eu însămi fiind profesoară. Și cred că această carte este, practic, un îndreptar al adolescenților. Dar merită citită de toată lumea”.

Și unul dintre elevii prezenți la eveniment spunea că vede cartea ca pe un roman realist, precum primul roman de acest fel din literatura română, „Ciocoii vechi și noi”, iar altul îl compara cu celebra „Cișmigiu & comp.” a lui Grigore Bejenaru, dar adresat lumii adolescenților de astăzi.

Emilia Boghiu este doctor în filologie și autoarea mai multor cărți de specialitate, între care „Hermeneutică și naratologie aplicată”, „Specii literare”, „Ghid de poetică a prozei”, „Ghid de gramatică a limbii române”, „Ora de gramatică” și „Competențe digitale integrate”.

Participanții la manifestarea de la Filiala ANR din Bacău au primit și un mesaj, transmis prin telefon, de Tudorel Tupiluș, președintele ANR, care a felicitat filiala băcăuană pentru întreaga activitate. „Ne bucură că autoarea cărții prezentate a ales să ne transmită înregistrarea ei cu propria voce. Înregistrarea a fost fonotecată la ANR și este, acum, pe site-ul ANR, de unde poate fi descărcată și ascultată”.

La final, profesorul Paul Deboveanu, și el voluntar la Filiala ANR, i-a felicitat pe membrii filialei și a povestit întâmplări din activitatea sa de antrenor al echipei de goalball (fotbal cu o minge cu clopoței), grupul vocal „Izvorașul” al filialei a oferit câteva piese muzicale din repertoriul lor, iar Costică Sandu a interpretat melodii de muzica ușoară și populară la acordeon.

Tot la final, au fost oferite diplome de excelență profesorilor Paul Deboveanu și Dumitru Chiruc – coordonatorul Grupului „Izvorașul” și o Diplomă de onoare profesoarei Emilia Boghiu.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri