Efuziunea care domneste din nou pe strazile din centrul Bacaului pare sa nu mai mire pe nimeni. Au loc parazile absolventilor! Lumea s-a obisnuit cu o astfel de atmosfera de campus universitar american ca in filme, dar care la noi lasa in urma un fel de parfum strain, cam la fel cu cel adus in patul conjugal de un sot infidel. E veselie mare printre absolventii bacauani la sfârsit de ciclu scolar de orice nivel. Am numit-o „efuziune”, adica exteriorizare puternica a unor sentimente pozitive, o stare fireasca, pâna la un punct, prin care trec cohortele de tineri dupa atâta amar de invatatura. Radacinile invataturii sunt amare – imi spunea adeseori tatal meu -, dar roadele acestui pom sunt atât de dulci. Cum sa nu te bucuri?!

Unde or fi, insa, roadele pomului? Sau, unde mai sunt? Or mai fi la indemâna acestor fericiti de absolventi? Stiu ei, cu adevarat, daca le pot afla? (cum tocmai se intreba un coleg de breasla, trecut si el prin furcile caudine ale domeniului). Frumos isi mai arunca absolventul toca in aer, dar stie el oare unde va sa cada?

Daca statisticile sunt de atâta vreme atât de sumbre cu privire la situatia locurilor de munca in România, va dati seama cum arata realitatea. Si totusi, anul acesta Statistica oficiala ne contrazice. Numarul locurilor de munca vacante a ajuns, in primul trimestru, la 45.100, cu 7.000 mai multe fata de primele trei luni ale anului trecut. Cele mai mari rate ale locurilor vacante s-au inregistrat in administratia publica (3,13%) si in alte activitati de servicii (2,55%). In acelasi timp, in industria prelucratoare s-au concentrat aproape 27% din numarul total al locurilor de munca vacante (12.000), iar rata a avut valoarea de 1,10%.

PUBLICITATE

Asta se cauta acum: functionari si lucratori in servicii. Dar economistii, dar profesorii, dar inginerii, dar atâtia altii abia iesiti de pe bancile facultatilor ce fac? La ultima actiune „Bursa locurilor de munca” din Bacau, numarul tinerilor in cautare de lucru a fost mic. Tinerii se pregateau, poate pentru paradele de absolvire. Sau poate pentru ceea ce au visat ani intregi, chiar in scoala: sa plece prin cele strainatati, dupa un ban mai bun, dupa o viata mai buna.
Or fi, pe acolo, roadele cele dulci ale invataturii?

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ