* zeci de familii care locuiesc pe strada 22 Decembrie si Aleea Parcului s-au trezit ca au ramas fara spatiile verzi din jurul blocurilor, urmând ca in locurile respective sa se construiasca imobile de locuinte * revoltati, oamenii au facut adrese catre Primaria Bacau si au cerut explicatii * locatarii au fost convocati de reprezentantii municipalitatii la o dezbatere publica pentru a lamuri lucrurile

Centrul de Afaceri si Expozitional Bacau a fost gazda intâlnirii dintre reprezentantii Primariei Bacau si proprietarii apartamentelor afectati de viitoarele imobile ce urmeaza sa fie construite conform proiectelor existente, chiar lânga blocurile nr. 22, 24 si 26 de pe Aleea Parcului si in spatele blocului nr. 5 de pe strada 22 Decembrie. In cazul ultimei adrese, neintelegerile dintre proprietarul terenului si locatari s-au iscat la inceputul anului 2015, in timp ce proprietarii care locuiesc pe Aleea Parcului au aflat in urma cu doua luni ca pe spatiul verde dintre blocuri se va ridica un colos de beton. Nerabdatori sa afle raspunsuri de la Alexandru Geliman, arhitectul sef al orasului si de la celelalte persoane implicate in cele doua cazuri, oamenii au pasit in sala de sedinte si au ascultat mai intâi autoritatile.

Discutiile au inceput pe marginea proiectului de locuinte de pe strada 22 Decembrie, iar spiritele s-au aprins in momentul in care a venit vorba despre aprobarile si avizele primite de noul proprietar pentru construirea imobilului respectv. “Locuiesc in acest bloc de la constructia lui si nu am cunostinta despre existenta vreunui proprietar. In februarie, ne-am trezit intr-o dimineata ca mai multi indivizi au dat navala in spatele blocului si au doborât toti copacii saditi de noi. Au pus apoi un anunt cu «proprietate privata» si au fugit de la fata locului atunci când au iesit vecinii mei si i-au luat la intrebari. De atunci batem la usile autoritatilor, rascolim arhive si cautam raspunsuri pentru ca 80 de familii vor fi afectate de constructia acestui bloc. Daca proiectul va fi aprobat, aceste familii nu vor mai avea lumina naturala si nici spatiu verde. Curios este faptul ca desi am dorit sa obtinem aprobari pentru construirea unei parcari auto, primaria nu si-a dat acordul”, declara Maria Sosu, locatara.

PUBLICITATE

La discutii au fost prezenti si reprezentantii firmei care intentioneaza sa construiasca in zona. “Delimitarea s-a facut cu un topometrist, s-a verificat in baza de date si s-a facut un plan de situatii. Când s-a mers la curatarea terenului, s-a anuntat mai intâi Politia Primariei, s-au taiat copacii si s-a curatat zona. Suntem proprietari pe o suprafata de 975 metri patrati si urmam toate etapele pentru punerea in aplicare a proiectului nostru”, a declarat Iulian Popa, coproprietar. Modul in care au evoluat lucrurile intre cele doua tabere si rapididatea acordarii avizelor stârneste noi semne de intrebare in rândul locatarilor blocului nr. 5 de pe strada 22 Decembrie.

“Aceasta unire a terenurilor s-a facut prin frauda. Cum sa construiesti un bloc pe 24 metri latime si 18 metri lungime si sa mai amenajezi si locuri de parcare. In fata blocului nostru se construieste acum un alt imobil si traim in conditii de santier. Acum, in spatele blocului se va construi alt bloc. Unde mai este siguranta noastra, daca ne zdruncina contructorii din toate partile. Noi cum mai respiram si când mai vedem lumina soarelui?”, se intreaba Ioan }ubucan, locatar.

Nemultumiti de raspunsurile primite de la reprezentantii autoritatilor, oamenii au parasit pe rând sala de sedinte, iar avocatul Vasile Agapie, care locuieste in acelasi bloc, spune ca va ataca in instanta titlul de proprietate emis pentru terenul respectiv si va urma toate etapele legale pentru a face dreptate pentru el si vecinii sai.

Proprietar de teren arabil in centrul Bacaului

George Catalin Nicolaescu este proprietar de “teren arabil” in buricul târgului. Cel putin, asa scrie in raportul prezentat proprietarilor care locuiesc pe Aleea Parcului. Numeroasele intrebari adresate executivului de catre conducerea Asociatiei de proprietari nr. 5 si de catre Vasile Magirescu, in nume propriu, i-a determinat pe reprezentantii Primariei Bacau sa-i invite pe locatari la discutii, pentru ca ulterior, aceasta problema legata de construirea unui nou bloc sa ajunga in atentia Consiliului Local.

RZV_1250

“Construirea acestui bloc ne sufoca! Pe mine ma mira cu câta usurinta a obtinut proprietarul avizele necesare, câta vreme, eu am incercat in perioada 1992 – 2000 sa obtin autorizatie pentru un loc de parcare si nu am reusit. Retineti ca la acea vreme eram consilier local! Consider ca la emiterea certificatului de urbanism trebuia sa fim consultati sau informati si nu sa aflam de pe un afis lipit la scara blocului ca pe spatiul verde se va construi un colos de beton. In plus, suprafata este foarte mica! Stau si ma intreb unde se va organiza santierul, pe unde va intra macaraua si unde va fi montata, unde vor depozita materialele de constructie? Suntem oameni trecuti prin viata si intâmplarea face sa ne mai si pricepem la unele treburi pentru ca am fost la rândul nostru arhitecti sau juristi”, declara Vasile Magirescu, locatar.

Locatarii au declarat ca in urma cu doua luni au aflat au ramas uimiti când au constatat ca spatiul verde este proprietatea altcuiva. “Va intreb cum a fost posibil ca un teren aflat in proprietate publica, donat ca spatiu verde, sa ajunga in proprietate privata? Acest act se va anula! Este un abuz sau o mare greseala care pâna la urma se va rezolva. Daca nu gasim intelegere la Consiliul Local, mergem in instanta si ne judecam cât timp este nevoie”, spune Luminita Plugariu, locatara.

Consilierul local Manolache, prezent la intâlnire

La intâlnirea cu proprietarii nemultumiti a fost prezent si Cristi Manolache, consilier local. “Am asistat impreuna la o intâlnire consultativa tehnica, urmând ca problemele ridicate aici sa fie dezbatute in Consiliul Local unde propunerile locatarilor se valideaza sau se resping. Toate propunerile trebuie argumentate din punct de vedere tehnic”, a declarat Manolache. In ambele cazuri, bacauanii spun ca nu vor sa renunte la spatiile verzi.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

13 COMENTARII

  1. Pai sa stam ca sardelele printre betoane.Ce ne trebuie noua spatii verzi?Vreti verdeata,la tara cu voi,locatari “carcotasi”! Capete seci ca la noi,nu stiu daca mai exista.Probabil exista un rationament evident.Pozitia noului bloc care ar putea atrage potentialii cumparatori care nu ar lua un apartament intr-un bloc aflat in afara orasului.Parerea mea e ca ar trebui sa migram spre alte orase mai normale.

  2. In Bacau e haos din toate punctele de vedere, pentru ca la butoane sunt tot felul de hoti, traficanti si mafioti, iar noi suntem vinovati ca ii lasam sa stea bine mersi acolo.

  3. Viteza cu care s-au dat acele avize e mai degraba de competenta DNA. Un lucur simplu la care nu se gandeste nimeni cum e si cazul acelui bloc in constructie de pe 22 Decembrie unde era un parculet inainte iar acum se construieste un bloc inghesuit pana in trotuar, unde isi vor parca masinile locatarii respectivi? Spatii disponibile deja nu mai exista, unde mai este un petic de iarba si apare o constructie de blocuri sau spatii pentru birouri. Functionarii de prin primarie isi bat joc de acest oras, a ajuns un fel de Buhusi mai aglomerat dar vor primarie noua unde sa isi faca hotiile.

  4. E clar ca nu mei conduce nimeni Primaria, spre bucuria unora de a acapara niste spatii, niste lucrari..etc. Se asteapta alegerile de anul viitor, pana atunci…..

  5. In fata blocului meu,in gradina plina de iarba altadata,zac mormane de dale impachetate de zile intregi.Iarba nu mai este pentru ca a fost calcata toata.Au mai ramas ceva copaci,aleile pline de praf si ciment si dalele batatorind pamantul in gradina.Mai zac mult acolo fara sa le miste nimeni sau ati schimbat cartierul intre timp lasand treaba pe un sfert facuta?In spatele blocului,am crezut ca se va face si curatenie ca doar primaria sustine ca e spatiu public atunci cand distruge ce au mai plantat oamenii pe acolo,vita-de vie,etc.Dar de unde?Au pus dalele pe sub balcoane si au adunat tot gunoiul sub marul care a mai ramas.Asteapta primaria sa faca cetatenii curatenie aici,nu ca in cazul stratului de ceapa unde a pus mana efectiv sa curete repede “micile imperfectiuni” ale spatiului verde bacauan.

  6. stati sa vedeti ca asa se va intampla si in zona Tic_tac, langa Universitate, unde marele dr.Coneac construieste un bloc. deja s-a ingradit zona. aici se circula greu pentru ca este loc putin, studenti multi, blocuri si case plus firmele din jur. cine ore le da autorizatii? cum de e posibil asa ceva?

  7. Toate comentariile apartin celor care de o viata, locuiesc in blocuri construite pe terenurile fostilor proprietari ,inghesuiti,la randul lor in blocuri jenante, de confort redus,cel mult moderat;ei ,ar fi cazul sa se mai construiasca si normal,cu parcari,spalatorii,dependinte decente la subsol, cu lifturi moderne chiar si la blocuri cu 4 etaje,dar ,bineinteles ,fara afectarea mediului, copacilor,gardului viu,etc. Din fericire,vizitez acum o tara unde “apa calda nu s-a oprit niciodata”,unde se sapa la radacina gardului viu pentru aerisire si igienizra,unde autobuzele sambata sunt GRATUITE,unde respectul,politetea,linistea sunt la ele acasa.La noi,in centru este oarecum decent,exceptie? personajele care frecventeaza trilulilu sau cum s-o mai fi chemand acum( isi schimba numele si pana seara se deschide din nou),indivizi pentru care politia ar putea sa organizeze o sectie la fata locului,plus tineretul cu biciclete,role ,skateboard- uri, brunetei care lasa coji de seminte,cutii de bauturi,pungi de hartie,etc pe banci,sub banci….Oare cat ne mai trebuie? Niste amenzi serioase si MUNCA IN FAVOAREA COMUNITATII,sunt SINGURA SOLUTIE! Cum este posibil ca la miezul noptii sa mai fie copii singuri pe strada,printre cei de la localul sus -mentionat,nesupravegheati inca de la primele ore ale diminetii ,nemancati,cersetori,murdari,de te intrebi ce fac asociatiile,fundatiile,ONGurile care ii tot integreaza de vreo douazeci si cinci de ani ?Ce fac? Rapoteaza festivitati si baluri ,succese si continua sa caute sponsori!

LĂSAȚI UN MESAJ