* zeci de familii care locuiesc pe strada 22 Decembrie si Aleea Parcului s-au trezit ca au ramas fara spatiile verzi din jurul blocurilor, urmând ca in locurile respective sa se construiasca imobile de locuinte * revoltati, oamenii au facut adrese catre Primaria Bacau si au cerut explicatii * locatarii au fost convocati de reprezentantii municipalitatii la o dezbatere publica pentru a lamuri lucrurile

Centrul de Afaceri si Expozitional Bacau a fost gazda intâlnirii dintre reprezentantii Primariei Bacau si proprietarii apartamentelor afectati de viitoarele imobile ce urmeaza sa fie construite conform proiectelor existente, chiar lânga blocurile nr. 22, 24 si 26 de pe Aleea Parcului si in spatele blocului nr. 5 de pe strada 22 Decembrie. In cazul ultimei adrese, neintelegerile dintre proprietarul terenului si locatari s-au iscat la inceputul anului 2015, in timp ce proprietarii care locuiesc pe Aleea Parcului au aflat in urma cu doua luni ca pe spatiul verde dintre blocuri se va ridica un colos de beton. Nerabdatori sa afle raspunsuri de la Alexandru Geliman, arhitectul sef al orasului si de la celelalte persoane implicate in cele doua cazuri, oamenii au pasit in sala de sedinte si au ascultat mai intâi autoritatile.

Discutiile au inceput pe marginea proiectului de locuinte de pe strada 22 Decembrie, iar spiritele s-au aprins in momentul in care a venit vorba despre aprobarile si avizele primite de noul proprietar pentru construirea imobilului respectv. “Locuiesc in acest bloc de la constructia lui si nu am cunostinta despre existenta vreunui proprietar. In februarie, ne-am trezit intr-o dimineata ca mai multi indivizi au dat navala in spatele blocului si au doborât toti copacii saditi de noi. Au pus apoi un anunt cu «proprietate privata» si au fugit de la fata locului atunci când au iesit vecinii mei si i-au luat la intrebari. De atunci batem la usile autoritatilor, rascolim arhive si cautam raspunsuri pentru ca 80 de familii vor fi afectate de constructia acestui bloc. Daca proiectul va fi aprobat, aceste familii nu vor mai avea lumina naturala si nici spatiu verde. Curios este faptul ca desi am dorit sa obtinem aprobari pentru construirea unei parcari auto, primaria nu si-a dat acordul”, declara Maria Sosu, locatara.

La discutii au fost prezenti si reprezentantii firmei care intentioneaza sa construiasca in zona. “Delimitarea s-a facut cu un topometrist, s-a verificat in baza de date si s-a facut un plan de situatii. Când s-a mers la curatarea terenului, s-a anuntat mai intâi Politia Primariei, s-au taiat copacii si s-a curatat zona. Suntem proprietari pe o suprafata de 975 metri patrati si urmam toate etapele pentru punerea in aplicare a proiectului nostru”, a declarat Iulian Popa, coproprietar. Modul in care au evoluat lucrurile intre cele doua tabere si rapididatea acordarii avizelor stârneste noi semne de intrebare in rândul locatarilor blocului nr. 5 de pe strada 22 Decembrie.

“Aceasta unire a terenurilor s-a facut prin frauda. Cum sa construiesti un bloc pe 24 metri latime si 18 metri lungime si sa mai amenajezi si locuri de parcare. In fata blocului nostru se construieste acum un alt imobil si traim in conditii de santier. Acum, in spatele blocului se va construi alt bloc. Unde mai este siguranta noastra, daca ne zdruncina contructorii din toate partile. Noi cum mai respiram si când mai vedem lumina soarelui?”, se intreaba Ioan }ubucan, locatar.

Nemultumiti de raspunsurile primite de la reprezentantii autoritatilor, oamenii au parasit pe rând sala de sedinte, iar avocatul Vasile Agapie, care locuieste in acelasi bloc, spune ca va ataca in instanta titlul de proprietate emis pentru terenul respectiv si va urma toate etapele legale pentru a face dreptate pentru el si vecinii sai.

Proprietar de teren arabil in centrul Bacaului

George Catalin Nicolaescu este proprietar de “teren arabil” in buricul târgului. Cel putin, asa scrie in raportul prezentat proprietarilor care locuiesc pe Aleea Parcului. Numeroasele intrebari adresate executivului de catre conducerea Asociatiei de proprietari nr. 5 si de catre Vasile Magirescu, in nume propriu, i-a determinat pe reprezentantii Primariei Bacau sa-i invite pe locatari la discutii, pentru ca ulterior, aceasta problema legata de construirea unui nou bloc sa ajunga in atentia Consiliului Local.

RZV_1250

“Construirea acestui bloc ne sufoca! Pe mine ma mira cu câta usurinta a obtinut proprietarul avizele necesare, câta vreme, eu am incercat in perioada 1992 – 2000 sa obtin autorizatie pentru un loc de parcare si nu am reusit. Retineti ca la acea vreme eram consilier local! Consider ca la emiterea certificatului de urbanism trebuia sa fim consultati sau informati si nu sa aflam de pe un afis lipit la scara blocului ca pe spatiul verde se va construi un colos de beton. In plus, suprafata este foarte mica! Stau si ma intreb unde se va organiza santierul, pe unde va intra macaraua si unde va fi montata, unde vor depozita materialele de constructie? Suntem oameni trecuti prin viata si intâmplarea face sa ne mai si pricepem la unele treburi pentru ca am fost la rândul nostru arhitecti sau juristi”, declara Vasile Magirescu, locatar.

Locatarii au declarat ca in urma cu doua luni au aflat au ramas uimiti când au constatat ca spatiul verde este proprietatea altcuiva. “Va intreb cum a fost posibil ca un teren aflat in proprietate publica, donat ca spatiu verde, sa ajunga in proprietate privata? Acest act se va anula! Este un abuz sau o mare greseala care pâna la urma se va rezolva. Daca nu gasim intelegere la Consiliul Local, mergem in instanta si ne judecam cât timp este nevoie”, spune Luminita Plugariu, locatara.

Consilierul local Manolache, prezent la intâlnire

La intâlnirea cu proprietarii nemultumiti a fost prezent si Cristi Manolache, consilier local. “Am asistat impreuna la o intâlnire consultativa tehnica, urmând ca problemele ridicate aici sa fie dezbatute in Consiliul Local unde propunerile locatarilor se valideaza sau se resping. Toate propunerile trebuie argumentate din punct de vedere tehnic”, a declarat Manolache. In ambele cazuri, bacauanii spun ca nu vor sa renunte la spatiile verzi.PUBLICITATE