Revista Ateneu, iunie 2022: Fiece zi cu minunea ei

În numai 37 de rânduri tipografice, Leo Butnaru ( 5 ianuarie 1949, comuna Negureni, județul Orhei, Republica Moldova), poet, prozator, istoric literar/ exeget al avangardismului), publică la pag. 21, o „minune” de eseu, pe care, am fost tentat, să-l reproduc integral. Ce încearcă și reușește Leo Butnaru să ne spună? Că omul se naște întrebând, da, cuvântul a fost prima Minune ce i s-a întâmplat omului, chiar dacă a încetat să mai fie minune, după următorul act (vezi dialogul dintre Adam și Eva), însă continuăm să credem, alergăm și tânjim, fără să înțelegem dacă s-a produs sau nu, după minuni. Timpul, spune Leo Butnaru zboară pe nevăzute și gândite, astfel că rămânem cu întrebarea dacă s-a întâmplat sau nu Minunea.

Iar îndemnul: luciditate, să trăiești viața ca pe propria ta minune, să te bucuri că ești viu, chiar dacă nu ți se întâmplă minuni. O nouă filă, un alt autor (Adrian Jicu), o nouă carte: „Patimile după Godel”, semnată de Varujan Vosganian și lansată și în Bacău, la Centrul de Cultură „George Apostu”, tot Adrian Jicu publică și cronica de la noua traducere din literatura iraniană, autor Gheorghe Iorga: Farugh Farrokhzad – Casa este neagră (Ed. Tracus Arte 2021), iar la Atelierul de literatură experimentală se citește cu interes: „Aprozarul de cărți”, de Daniel-Ștefan Pocovnicu.

La rubrica arte, Carmen Mihalache ne dezvăluie periplul ei la două teatre din Moldova, la Suceava, unde au avut loc Zilele Teatrului „Matei Vișniec”, un festival internațional de teatru, și la P. Neamț, la premiera spectacolului „Babel 11:4 sau totul a început”, de Enoch Darli. De ce? Pentru a ne introduce în atmosfera și tendințele contemporane ale regizorilor din noul val. Semnalăm obligatoriu debutul în proză a lui Sebastian Șufariu, despre al cărui roman „Cazul Zapata” scrie Dan Perșa. Mai citim „Arthur Rimbaud. Fețele mitului” (Gheorghe Iorga), „Puterea autosugestiei” (Vasile Spiridon), „Patru dimensiuni ale sculpturii” (Violeta Savu), „Prejudecățile: infern și provocare eternă” (Ion Fercu). Din actuala ediție nu lipsesc poezia, cronicile de eveniment (și au fost multe și bune), literatura străină, semnale la revistele care apar în România, pagina de autor: Ioan Dănilă – cu și despre limba română (corectă).
Revista ATENEU costă doar 4(patru lei) și se distribuie prin Rețeaua de difuzare a SC DEȘTEPTAREA.



Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"