Crescătorii de bovine care au înregistrat pierderi din cauza crizei noului coronavirus vor primi câte 126 de lei pentru fiecare animal. Anul trecut, sprijinul COVID – 19 a fost de 140 de lei. Un fermier poate primi până la 290.000 de euro.

Vești bune pentru fermierii băcăuani din sectorul zootehnic, afectați de ciza COVID-19. Astfel, potrivit Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Bacău, de ieri, a început plata ajutorului acordat de stat pentru acest an crescătorilor din sectorul bovin. În total, județului Bacău, i-au fost alocate peste 3 milioane de lei.Peste 2.000 de crescători de bovine

Potrivit legislației în domeniu, crescătorii de bovine vor primi, pentru fiecare animal, un ajutor de stat în valoare de 126,83 lei. Cuantumul pe cap de bovină se calculează prin raportarea plafonului la numărul de capete eligibile. La nivelul județului Bacău, au fost depuse 2.102 cereri. În urma verificărilor administrative efectuate, a rezultat un număr de 2.080 cereri eligibile, pentru un număr total de 24.418 capete de animale eligibile”, a subliniat Ionuț Trofin, directorul APIA Bacău. Valoarea totală a ajutorului care poate fi acordată pentru fiecare beneficiar nu depășește echivalentul în lei a 290.000 de euro, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Națională a României, valabil la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență nr. 51/2022. Banii vor ajunge la fermierii din sectorul bovin care, la data de 31 ianuarie 2022, dețineau animale cu vârsta de minimum 16 luni, la care se adaugă efectivele de bovine cu vârsta de minimum 7 luni.

Ajutoare de 3,47 milioane de lei, în 2021

Anul trecut, APIA a derulat o măsura ajutor de stat similară, pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în același contex al crizei economice generate de pandemia COVID-19. Cuantumul stabilit pe cap de animal a fost de 140,37 lei/cap de bovină. În anul 2021, în urma verificărilor administrative efectuate, a rezultat un număr de 2.049 cereri eligibile pentru un număr total de 22.927 capete animale eligibile, iar suma totală autorizată la plată a fost de circa 3,47 milioane de lei”, au precizat reprezentanții APIA Bacău.

 

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE