• sătenii din Măgura se plâng că, de câteva săptămâni, nu au apă la robinete • de vină ar fi colmatarea unui puț principal din care se alimentează comuna în plus, edilul comunei spune că, în timpul lucrărilor, s-a descoperit o gaură în zona aducțiunii, care a încetinit ritmul lucrărilor de decolmatare

Mai tot timpul, apa a fost o problemă în comuna Măgura. Chestiunea s-a acutizat zilele acestea, când apa nu mai curge aproape deloc la robinetele măgurenilor. Și asta în plin sezon cald, când nevoia este mai mai mare, în orice gospodărie, dar și în restul perioadei anului, când aceasta nu ar trebui să lipsească. Disperați, sătenii comunei s-au plâns, din nou, de lipsa apei la robinete, zeci de apeluri fiind înregistrate pe numărul de Whatsapp al redacției Deșteptarea.

O masă de oameni nemultumiți

Locuitorii din Măgura spun că, de ceva timp, la robinete nu curge strop de apă. „Suntem nevoiți să păstrăm apa în bidoane, adusă de la făntână sau de la cișmele, pentru a o putea folosi, măcar dimineața, când trebuie să mergem la serviciu. Dar, mai trebuie să spălăm și noi hainele, că e vară și știți cum e, copii, mai ales, se murdăresc mai mult”,  ne-au transmis localnicii din Măgura. Mulți se manifestă pe rețelele de socializare, unde nu ezită să-l tragă de mânecă pe edilul comunei, ironizând situația deloc plăcută în care se află. „Cred că măcar atât merităm și noi, să ne lămuriți ce se întâmplă. Azi, nu am avut apă deloc, și totuși a plouat … Poate au uitat băieții să meargă și să dea drumul la vană. Explicați-le că plouă și nu mai umple lumea piscina și nici nu udă gazonul”. Nemulțumirea a crescut necontenit, în câteva zile, încât unii localnici avansează soluții mai dure pentru a determina administrația comunei să ia măsuri. „Cred că dorește să vadă o masă de oameni nemultumiți în fata primăriei, poate așa vom afla adevărul. Asta cred că e singura soluție”, spun măgurenii. De reținut că astfel de adunări spontane ale nemulțumiților s-au mai urzit și în trecut, fără a se ajunge la fapte, și evident, fără niciun efect în privința administrației.

Un sistem … învechit

Interesant este că, în comună, există un sistem de alimentare cu apă, e drept cu o vechime considerabilă, cu foraje și surse proprii de apă, dar cu mari deficiențe. Până în acest an, rețeaua de apă a comunei se afla în administrarea unui firme private, după ce, inițial, fusese în proprietatea comunei. Din vara asta, infrastructura de apă și canalizare a fost preluată de Primăria Măgura care v-a trebui să o aducă la un nivel tehnic mulțumitor pentru a putea fi predată operatorului regional de apă CRAB. Potrivit companiei de apă din Bacău, încă din 2018, a fost semnat actul de predare a sistemului de alimentare cu apă. Doar că operarea efectivă ar urma să înceapă doar după ce se va semna procesul verbal de predare – primire a sistemului. Problema este că sistemul de alimentare cu apă din UAT Măgura „nu îndeplinește mai multe condiții de natură tehnică, juridică, comercială, pentru a putea fi preluat”, CRAB solicitând primăriei luarea unor măsuri de primă necesitate, parțial îndeplinite. Pe de altă parte, trebuie spus că astfel de sincope în alimentarea cu apă a comunei s-au mai înregistrat și în trecut, fără ca fostul operator să intervină pentru modernizarea sistemului. De altfel, acesta a și fost, oficial, motivul pentru care s-a decis trecerea sistemului de apă și canalizare în portofoliul administrației locale.

Probleme de … comunicare

Cert este că lipsa de comunicare din partea administrației este cea care irită cel mai mult lumea din comună. „Domnule, măcar să iasă și să ne spună ce se întâmplă, naibii. Cred că lumea ar înțelege, nu ar fi un capăt de lume. Dar, uite, parcă ne sfidează, arătând că, de fapt, nu le pasă de noi”, se plâng localnicii. „Poate nu știați, dar întreruperile neanunțate se amendează”, avertizează localnicii, referinduse la sancțiunile prevăzute de legislație în cazul lipsei notificării în privința sistării temporare a serviciului. Cel mai mult au de tras locuitorii din zona platoului Metalbac & Farbe și Răzășiei, poziționate mai sus față de bazinele de apă, dar și din Dealul Mare ori Sohodol.

Răspunsul edilului

Am luat legătura cu edilul comunei, Iordache Costraș, pentru a afla detalii despre problema lipsei apei. Acesta ne-a comunicat faptul că se lucrează la un puț principal din care se alimentează comuna. „Avem un puț în renovare care, fiind foarte vechi și pentru că nu s-a mai intervenit niciodată la el, din anii ’70 de când există, s-a colmatat. În plus, am descoperit, în timpul lucrărilor, că acesta avea și o spărtură care, acum, trebuie reparată. De aceea, durează așa de mult. Sițuații de acest fel au mai fost, și, probabil, vor mai fi, până reușim să suplimentăm sursa de apă. Sper ca, în câteva zile, până la sfârșitul săptămânii, să reușim să rezolvăm problema”, ne-a declarat primarul din Măgura.

 PUBLICITATE