20 aprilie 2024
ContrasensReversul medaliei

Reversul medaliei

Dupa caderea comunismului, clasa muncitoare a fost decimata. Din motive ideologice sau care tin de cresterea profitului, companiile au decis ca nu au nevoie de mâna de lucru inalt calificata si ca pot utiliza acelasi salariat la mai multe munci, in functie de nevoi.

Pentru asta au fost distruse sindicatele, s-au limitat drepturile angajatilor, s-au rescris legislatiile. Efectul final a fost ca muncitorul a ajuns sa fie inchiriat cu ora, in functie de necesitatile unei companii.

Consecinta acestei situatii este, insa, ca, in vreme ce un salariat s-a vazut nevoit sa invete cât mai multe procese pentru a face fata job-urilor diferite, a scazut gradul de calificare: salariatul a invatat, intr-adevar, sa faca mai multe lucruri, dar niciunul foarte bine.

The Economist dedica un articol acestei situatii, concluzionând ca penuria de muncitori calificati si manageri buni trag in jos Marea Britanie.

Daca in privinta managerilor situatia e clara – marile familii de industriasi prefera sa dea firma pe mâna copiilor decât sa angajeze directori priceputi, ceea ce reduce cu un sfert productivitatea britanica fata de cea a companiilor americane – situatia lipsei cadrelor calificate este si mai dureroasa.

Conform publicatiei, desi Marea Britanie are numai 0,9 % din populatia lumii, detine 4,1% din cercetatorii planetei. Dar, spune un studiu al Bancii Angliei, desi cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare cresc, introducerea pe piata de noi bunuri si servicii scade, la fel si introducerea de noi procese de fabricatie.

Motivul il reprezinta penuria de lucratori calificati care sa puna in practica ideile cercetatorilor. Aproape 60% din companiile chestionate de Institution of Engineering and Technology au afirmat ca lipsa cadrelor calificate reprezinta un pericol pentru ele.

Grupul de lobby EngineeringUK a anuntat ca Marea Britanie are un deficit de 55.000 de ingineri.

O solutie pe termen scurt ar fi relaxarea conditiilor de imigrare pentru muncitorii calificati. Dar, noteaza The Economist, se apropie alegerile si politica va pacali economia din nou.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri