19 aprilie 2024
ActualitateRevedere dupa 50 de ani la Liceul „Spiru Haret” Moinesti

Revedere dupa 50 de ani la Liceul „Spiru Haret” Moinesti

Frumosi, demni, pusi la patru ace, dar mai ales fericiti ca se revad dupa nu mai putin de 50 de ani de când au plecat definitiv din scoala în care au învatat, Liceul real-umanist din Moinesti, actualul Liceu „Spiru Haret”, fostii elevi ai Promotiei 1966, „generatia de aur” cum se autointituleaza ei, s-au reîntors în banci.

Toti au pasit pragul clasei cu inima strânsa. De emotie. N-o spuneau explicit, dar se citea în ochii lor. Sala, acum mult diferita, moderna, eleganta, s-a luminat de ghioceii din parul barbatilor, de lalelele din cel al doamnelor. Toti au luat loc in banci, iar la catedra, martial, venerabil, profesorul Gheorghe Grecu, ajuns la 94 de ani de viata, si actuala directoare a Liceului „Spiru Haret”, Adriana Cazanel. In fata profesorilor stateau acum, medici pensionari, ingineri, profesori si invatatori, maistri etc.

„Este cea mai frumoasa zi din viata noastra, sa ne revedem dupa 50 de ani” – a spus, la deschiderea evenimentului cel care l-a si initiat, Constantin Dospinescu. Si a dat frâu liber amintirilor sa se depene, nu inainte insa de a se pastra un pios moment de reculegere in amintirea profesorilor si colegilor care au trecut, deja, la alta viata.



„Intr-adevar – a apreciat profesorul Gheorghe Grecu -, generatia anului 1966 a fost una de aur: prin modul in care membrii ei s-au pregatit, atunci când notele erau de la 5 pâna la 8, nu ca in prezent, când foarte multi elevi au note maxime fara sa stapâneasca a;a cum se cuvine cunostintele din manualele liceale”. Fostii elevi au putut afla, insa, de la profesoara Adriana Cazanel, mai multe despre actuala generatie a liceului, despre profesorii lor, despre proiectele actuale si de viitor ale scolii. „Liceul a ramas la fel de bun ca în anii în care dumneavoastra ati absolvit – a spus directoarea. Noi ne straduim sa urmam exemplul profesorilor dumneavoastra, care au fost dascali extraordinari, si sa transmitem colegilor mai tineri acest exemplu.”

Petrecerea colegiala care a urmat ceremoniei a fost cel mai bun prilej ca povestile fiecaruia sa fie spuse pe îndelete. Pe la mese au aparut, rapid, plicurile cu fotografii de familie, s-au depanat amintiri, s-au refacut întâmplari de pomina din anii de liceu. S-au dansat, insa, si celebrele valsuri si tangouri ale anilor 60, dar in final Constantin Bejan a oferit tuturor colegilor o demonstratie de dans national grecesc, cu celebrul Sirtaki, iar Gheorghe Adam a interpretat frumoase melodii populare.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri