17 mai 2024
ActualitateReuniunea 2022 a specialiștilor pensionari din agricultură

Reuniunea 2022 a specialiștilor pensionari din agricultură

La fel de demni și de curtenitori sau de eleganți ca și în anii precedenți și, de ce nu, la fel de carismatici, peste 150 de specialiști pensionari ai agriculturii și industriei alimentare băcăuane și-au dat din nou întâlnire în Bacău, joi, 25 august. Revederea anuală de acest fel a devenit deja tradițională, pentru că – spun organizatorii – a împlinit 16 ani. I-am revăzut și acum pe unii dintre cei care au făcut din agricultura și din industria alimentară băcăuană un domeniu de elită – agronomi, zootehniști și economiști, foști și actuali președinți și directori de unități și întreprinderi agricole și alimentare și chiar de unități bancare. Alături de specialiștii băcăuani s-a aflat și un numeros grup de absolvenți ai Facultăților de Agronomie și Horticultură din Iași, promoția 1964. 

Ca de obicei, întâlnirea a început la Biserica „Sf. Petru și Pavel” din Parcul Cancicov, unde participanții au asistat la o slujbă de pomenire a numeroșilor specialiști din agricultură care s-au ridicat la Domnul. Nu au fost uitați nici ziariștii care s-au ocupat, de-a lungul anilor, de mersul agriculturii băcăuane. La final, preoții s-au rugat și pentru sănătatea și binele tuturor celor prezenți, dar și a celor care din diferite motive nu au putut ajunge la această întâlnire.

Participanții au socializat, apoi, câteva ore, și-au amintit de vremurile în care munceau în fermele agricole, în unitățile acestui domeniu sau chiar în întreprinderile industriale alimentare. Toți și-au povestit întâmplări din viața pe care o trăiesc mai ales în familie după anul pensionării.



„În acest an – ne-a spus principalul organizator al reuniunii și unul dintre decanii de vârstă ai acestui grup, inginerul Cezar Duță -, ne-a surprins numărul mare de participanți. Ne-am temut că nu vor veni mulți, având în vedere greutățile cu care se confruntă unii, dar și perioada mai grea pe care o parcurge societatea românească și internațională. Și pentru revederea din acest an ne-au ajutat foarte mult Grupul Agricola și chiar unii dintre fermieri”.

Inițiativa organizării unei astfel de reuniuni a apărut în anul 2006, pe vremea când era director al Direcției Agricole a județului, inginerul Mihai Banu. Atunci au venit la întâlnire 360 de specialiști pensionari, dar numărul lor s-a mai subțiat poate și pentru că și agricultura a pierdut în anii de până acum destulă forță de muncă înalt calificată. Și nici viața pensionarilor din acest domeniu parcă nu mai are întreg spectrul frumos măcar cât mai era până acum.

Viața pensionarilor agronomi, ca prin ceață

„Cum se mai vede viața pensionarilor din agricultură în zilele pe care le trăim acum?” – i-am întrebat pe Gheorghe Antochi, unul dintre reputații specialiști agronomi ai județului, și pe Grigore Horoi, președintele în exercițiu al Grupului Agricola Bacău. „Cum să se vadă? – mi-au răspuns. Ca prin ceață!”.

Gheorghe Antochi a detaliat opinia sa. „Motivele acestei stări – a precizat interlocutorul meu – sunt și economice și chiar climatice, dar să nu uităm nici la ce vârstă sunt acum acești pensionari. Toate ne influențează acum mai puternic ca înainte. Am, însă, marea satisfacție că mulți dintre cei care am mai rămas ne revedem și putem să împărtășim gândurile care ne frământă în acești ani grei cu atâtea evenimente de care nu mai credeam că vom mai avea parte. Mă gândesc la seceta cumplită din acest an. Ani mulți din viața noastră activă am luptat împotriva secetei, să-i limităm efectele. Acum luptăm să mai salvăm din ce mai rămâne din culturile agricole, pentru a hrăni animalele pe care le mai creștem. Pentru că indiferent cât de bune ar fi tehnologiile pe care le aplicăm, dacă nu este apă rezultatele sunt serios compromise. Din păcate nici noi, pensionarii, nu mai suntem mulți. Listele cu numele celor pomeniți în biserică sunt mai lungi acum decât ale celor în viață. Dar, noi le păstrăm memoria și respectul cu pioșenie. Ritmul celor care se mai pensionează acum nu îl mai compensează pe cel al celor care s-au grăbit, parcă, spre Ceruri.”

Anul trecut, peste jumătate dintre fermierii Moldovei erau pensionari. Dintre ei, aproape 1.500 aveau peste 90 de ani, iar în cele șase județe ale Regiunii Nord-Est erau înregistrați 10 fermieri cu vârste de peste 100 de ani, dintre cei 31 aflați în evidențe la nivel național. Și doar 9,81% dintre cei 152.242 de fermieri moldoveni erau tineri între 18 și 40 de ani. În județul Bacău erau înregistrați 16.572 de fermieri, între care 485 cu vârste între 18 și 30 de ani, printre cei mai puțini din țară.

Orele de socializare la care au participat, joi, pensionarii au fost colorate și cu reprize muzicale susținute de cunoscutul violonist și dirijor de orchestre de muzică populară Cristi Tănase, de organistul și solistul Nelu Cazimir și de solista Iulia Cazimir – soț și soție. Pe muzica lor antrenantă s-au încins și câteva hore, ca în tinerețe.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri