24 aprilie 2024
ActualitateRetrocedările au lovit şi Muzeul de Artă din Bacău

Investiţie de 350.000 de lei pentru refacerea faţadei

Retrocedările au lovit şi Muzeul de Artă din Bacău

– în urma unei hotărâri judecătoreşti, noul proprietar a revendicat şi terenul din faţa intrării în muzeu – Consiliul Judeţean a alocat bani pentru un nou proiect de reconfigurare a intrării în instituţie şi refacere a faţadei – investiţia se ridică la aproape 350.000 de lei şi va fi finalizată până la sfârşitul anului acesta

De mai bine de 10 ani, Muzeul de Artă din Bacău, de pe str. N. Titulescu, a fost somat să elibereze o bucată de teren (7-8 mp), care a fost revendicată de noul proprietar. Măsurătorile au stabilit că noua „graniţă” trece exact prin faţa intrării în muzeu, inclusiv scările de acces.

Ziarul nostru a semnalat încă din 2008 (revenind în 2017) această anomalie, însă în cei 10 ani nu s-a reuşit o negociere cu actualul proprietar, cu toate că i s-a oferit mai multe alternative, închirierea terenului sau cumpărarea acelei suprafeţe, astfel ca muzeul să rămână, pe mai departe, cu actuala configuraţie a terenului.



Zilele acestea, la Muzeul de Artă au început lucrările de refacere a intrării în muzeu, au fost tăiaţi doi arbori bătrâni (Dionis Puşcuţă, sef secţie artă, spera ca măcar unul să rămână în picioare), s-au dărâmat scările şi porticul de la intrare în muzeu. Consiliul Judeţean a aprobat sumele necesare pentru rezolvarea ineditei situaţii: amenajarea unei noi intrări, construirea gardului şi modernizarea platoului cu statui, alimentarea cu energie electrică, deoarece, între timp, a fost dărâmată şi clădirea din spatele muzeului, de la care era racordat muzeul.

„Am fost nevoiţi, până la urmă, să eliberăm terenul, conform hotărârii judecătoreşti de retrocedare. S-a făcut un proiect de reamenajare a intrării în muzeu, care respectă toate normele specifice unei instituţii muzeale, modernă, funcţională, cu intrarea din lateral, direct într-un spaţiu destinat casei de bilete, garderobei, depozitării bagajelor, dar şi promovării activităţii muzeului. În proiect este prevăzută şi refacerea faţadelor şi a grădinii cu statui. Este o lucrare de mare importanţă, care va fi finalizată până la sfârşitul anului 2018”, ne-a spus Mariana Popa, manager al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”.

Cum va arăta intrarea în muzeu

Proiectul aparţine arhitectului Silvian Cortez, iar lucrarea va fi executată de societatea Masiv SRL, care a câştigat licitaţia. Investiţia se ridică la suma de 348.000 de lei. Activitatea muzeului nu este întreruptă pe timpul executării lucrărilor, vizitatorii din alte localităţi sau constituiţi în grupuri au acces în muzeu.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri