Ingenius Hub, o platformă de colaborare pentru lansarea de proiecte inovative în afaceri, deschisă de compania de consultanță Loop Operations, a lansat și în Bacău rețeaua Ingenius NET. Evenimentul a avut loc la Conferința Regională Innoventure, organizată la Universitatea „Vasile Alecsandri” (UVA) în parteneriat cu Academia de Științe Economice București, cu AroTT (Asociația Română de Transfer și Inovare), Proiect RO Capital și Forumul Inventatorilor Români

La Conferință au fost prezenți rectorul și președintele Senatului UVA, Carol Schnakovszky și Valentin Nedef, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei, președinele Camerei de Comerț și Industrie Bacău, Doru Simovici, Diana Niolae – senior Advisor NATO, Alexei Repede – președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni și Ionuț Purica, Advisory Group for Energy EU Commission. În sală au fost profesori și studenți ai UVA antreprenori și manageri din industriile IT&C, Auto și Alimentară, reprezentanți ai întreprinderilor mici și mijlocii, ai unor companii mari și ai mediului academic din Bacău, Iași și București.

Ingenius NET este o rețea de stakeholder (persoane sau organizații care contribuie la crearea de valori într-o entitate) interesați de dezvoltarea antreprenoriatului în România, de dezvoltarea cercetării și de accelerarea transferului tehnologic în special în industriile considerate strategice pentru țara noastră.

„Suntem – au spus organizatorii – într-un context în care România are numeroase oportunități pe care nu le valorifică suficient: fonduri structurale, programul Horizon 2020, președinția Consiliului UE în 2019, Strategia Dunării, însăși poziția geo-strategică a țării, patrimoniul cultural, valoroasele resurse din cercetare, potențialul investițional și resursa umană care încă are potențial. Fără a aduce împreună ideile și resurselor de inteligență materiale și umane de care dispunem putem rata toate aceste oportunități”.
Din astfel de considerente, în Bacău a fost propus participanților un dialog structurat și orientat pe obiective pe termen lung, pornind de la realitatea economică și socială locală.

Prin platforma Ingenius NET pot fi atrase inclusiv fonduri europene și se poate face colaborarea cu Centrul de Transfer Tehnologic, Invenții si Inovații. „Poate și prin Ingenius NET și prin ceea ce facem noi în mediul de afaceri băcăuan – a spus Doru Simovici – vom convingem autoritatea administrativă și politică a țării să aloce mai multe fonduri pentru cercetare și inovare. Atunci sigur capitalul românesc va fi în echilibru cu celelalte capitaluri care au ajuns la noi în țară. Ne dorim cât mai multe proiecte inovative în județul Bacău și în Regiunea Nor-Est”.

„Ne-am propus să configurăm împreună cu stakeholderii locali, un posibil profil al comunității așa cum aceasta ar putea să fie în următorii zece ani. Pornind de aici, vom putea identifica împreună acțiuni concrete care să permită o mai bună fructificare a potențialului comunității locale”.
Rodica Lupu, fondatoarea Ingenius Hub

Alte articole