Restantele la returnarea creditelor bancare ale bacauanilor au scazut si în luna mai, de aceasta data cu peste 1,5 milioane de lei, dupa un usor avânt, de numai o luna, în februarie. Se întâmpla dupa o perioada de scadere a volumului lor, care a început în luna septembrie. În ianuarie, fata de decembrie 2014, scaderea volumul restantelor bancare a fost cu peste 95 de milioane de lei.

Restantele au ajuns, astfel, la sfârsitul lunii mai – conform raportului facut public de Banca Nationala a României – la putin peste 312 milioane de lei, în timp ce economiile în banci erau de peste 8 miliarde de lei, în crestere fata de luna aprilie. În schimb, creditele contractate erau de de 3,79 de milioane de lei, în crestere cu peste 95 de milioane de lei.

Pentru comparatie, este de remarcat ca, fata de anul 2013, în 2014 economiile în banci au crescut cu 749 de milioane de lei, iar creditele au scazut cu 284 de milioane de lei. Numai fata de luna noiembrie, în decembrie 2014 volumul creditelor scazuse cu 148 de milioane de lei. Trendul continua si în 2015.

Conform situatiei de la începutul lunii iunie, bacauanii au solicitat bancilor credite în lei de peste 2,21 de miliarde de lei, iar în valuta la echivalentul a 1,57 de miliarde de lei. Creditele restante ramân, în continuare, mult mai mici decât economiile, dar de numai 8,29 de ori mai mari decât cele din luna octombrie 2008 (adica fata de începutul crizei economice), când au ajuns la numai 37,7 milioane de lei. Trendul este din nou în crestere si în acest caz.

Este de înteles ca rezidentii au cel mai mare volum de credite, de peste 1,57 de miliarde de lei, pe când nerezidentii stau la peste 2,34 de milioane de lei. Valoarea creditelor de consum a ajuns la peste 377 de milioane de lei, iar a creditelor pentru locuinte la aproape 476 de milioane de lei. Volumul creditelor de consum este în usoara crestere, asa cum este si volumul creditelor pentru locuinte.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ