Evolutiile internationale, in special cele din Europa, ne indica faptul ca sunt sanse destul de mari sa asistam la o reimpartire a zonelor de influenta. Slabirea economica si militara a Turciei inseamna, cel putin in zona care ne intereseaza – a Balcanilor de Vest -, o diminuare a sprijinului acordat statelor musulmane – Bosnia si Hertegovina, Albania sau Kosovo.

Combinata cu o crestere a influentei Rusiei in Serbia (Belgradul a obtinut un acord prin care Rusia se angajeaza sa apere tara impotriva oricarei agresiuni externe si va deplasa tehnica militara capabila sa creeze o „no-fly zone”), rezulta ca influenta americana – proiectata prin intermediul Turciei – in zona o sa scada considerabil. Cum am mai precizat anterior, Ungaria se afla deja in relatii foarte bune cu Rusia iar Bulgaria doreste sa-si pastreze relatiile privilegiate cu Moscova.

Oricât ar dori (in cazul in care chiar ar dori-o) SUA sa garanteze securitatea României nu o va putea face pentru ca nu va avea cum. Solutia va fi, evident, sa abandoneze România in sfera de influenta a Rusiei. Desigur, mai exista si varianta georgiana: sa promita sprijin si sa nu faca nimic, dupa modelul patentat in 2008, când Saakasvili isi musca cravata in direct la TV dupa ce armata sa, care invadase Osetia de Sud bazându-se pe sprijinul american, a fost invinsa de trupele rusesti.

Evident, este unul din viitorurile posibile. Dar, in cazul in care acest scenariu se confirma (sa nu uitam, probabilitatea ca Trump sa câstige alegerile este extrem de mare), trebuie sa ne intrebam daca suntem pregatiti pentru asa ceva. Suntem inca membri ai UE, dar ne putem intreba pentru cât timp si ce conditii ni se mai pregatesc. Germania, care conduce de fapt UE, nu a facut secreta relatia privilegiata pe care o doreste cu Rusia.

Recapitulând, scenariul cel mai crunt ar fi o retragere americana din Europa de Est combinata cu negociere Germania – Rusia pentru influenta in Balcani care ar insemna un reset total al realitatii politice. România s-ar afla si politic, si economic si militar descoperita. Politic, pentru ca nu a cultivat nici o alternativa, mergând exclusiv pe varianta americana.

Economic pentru ca toate resursele si capacitatile industriale sunt controlate de agenti externi. Militar pentru ca nu avem nici capacitatea de aparare si nici industria necesara pentru a produce armamentul. Mai ramâne Articolul 5 din Charta NATO, dar Donald Trump tocmai a anuntat ca, daca va ajunge presedinte, America se va gândi bine daca va mai achita nota de plata pentru apararea Europei de Est.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Felicitari pentru prezentare , e spatiul mic in editorial , dar am parcurs de foarte mult timp tot ce ati investigat in materie de politica externa si v-am aprobat si apreciat punctul de vedere si flerul de fiecare data . Bravo !

LĂSAȚI UN MESAJ