Polonia vrea sa demoleze circa 500 de monumente ridicate in anii ’50 in onoarea soldatilor rusi care au murit luptând impotriva germanilor.

Explicatia oficiala este ca, URSS a ocupat si obligat Polonia sa accepte regimul comunist dupa ce a eliberat-o de ocupatia nazista.

Neoficial, asistam la un nou episod de provocari intre Polonia si Rusia, in, de acum, clasicul joc de stârnire a sentimentelor nationaliste. Nici nu e greu, Polonia nu uita sa mentioneze uciderea militarilor sai in padurea Katyn, imediat dupa ce URSS a invadat tara, la scurt timp dupa agresiunea germana.

Frumusetea istoriei este, insa, ca nu poti trasa o linie si sa spui ca numai unii sau altii sunt de vina.

Pentru ca, daca la 1940 rusii au ocupat o parte din Polonia de atunci, la 1920 o parte din acel teritoriu fusese ocupat de Polonia de la Rusia.

Dar, la 1772 Polonia a fost impartita intre Rusia, Prusia si Austria. Insa, la 1611, polonezii si lituanienii au invadat Rusia si au ars Moscova…

Si sa nu uitam si un alt aspect: Polonia s-a infruptat din Primul Diktat de la Viena cu bucati din Cehoslovacia iar, dupa razboi, a primit, de la Stalin, bucati din provinciile germane Pomerania, Brandenburg, Silesia, Posen, si Prusia de Vest.

Merita mentionata, in aceasta discutie, si invitatia facuta de Polonia României, la 1919, de a imparti Ucraina de vest, invitatia refuzata de tara noastra.

Revenind la discutia cu monumentele, trebuie precizat ca, in vreme ce toata lumea cunoaste povestea masacrului de la Katyn, aproape nimeni nu cunoaste ca, la 1920, când Polonia a atacat nou-infiintata Rusie Sovietica, cel putin 60.000 de prizonieri rusi au murit in lagare din cauza bolilor, malnutritiei si a tratamentului.

Cifra este contestata de polonezi, insa, o carte aparuta recent la Moscova citeaza documente din arhivele sovietice si poloneze.

Este interesant ca, in vreme ce la Katyn, s-a ridicat, in 2000, un monument in cinstea militarilor polonezi ucisi de sovietici, polonezii au refuzat solicitarea Rusiei de a se ridica un monument in cimitirul Rakowicki din Cracovia, pentru a onora miile rusi morti in prizonierat…


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ