20 aprilie 2024
ActualitateRelațiile diplomatice România-Republica Moldova pe o emisiune filatelică

Relațiile diplomatice România-Republica Moldova pe o emisiune filatelică

Romfilatelia introduce în circulație, miercuri, 24 noiembrie, emisiunea comună de mărci poștale „România – Republica Moldova, Viticultură”. Emisiunea este dedicată împlinirii a 30 de ani de relații diplomatice între România și Republica Moldova la nivel de ambasadă și poate fi găsită, din 24 noiembrie, inclusiv în magazinul Romfilatelia din Bacău.

Timbrul cu valoarea nominală de 2 lei reunește, într-o grafică unitară, imaginea unei Căni pictate, care a fost realizată de meșterul Colibaba Constantin în Atelierul urban Rădăuți și a unui ciorchine de struguri din soiul Zghihară, din zona Huși.
Cana pictată face parte din patrimoniul Muzeului Național al Țăranului Român și are ca datare: 3/4 sec. XX, probabil anul achiziției 1974. Pe fundul cănii este grafitat numele meșterului, „Colibaba”.

Soiul de struguri Zghihară este cunoscut cu multe secole înainte de a apărea inamicul distructiv al viței, filoxera. În vremea lui Ștefan cel Mare, era cunoscut ca sursa unui vin al omului de rând, un vin agreabil, des întâlnit la nunțile tradiționale ale moldovenilor. Astăzi, soiul se regăsește doar în zona Hușilor. Numele de Zghihara este de origine turcească.



Pe timbrul cu valoarea nominală de 9 lei este reprodusă o Ploscă, realizată de meșterul popular din Republica Moldova, Victor Pelin, și ciorchinele unui soi de struguri reprezentativ pentru Moldova, Rara Neagră. Este ciorchinele unui soi de struguri de vin, foarte vechi, cunoscut încă din perioada geto-dacilor. Vinul din acest soi de struguri era printre vinurile preferate ale lui Ștefan cel Mare.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri