De la inceputul acestei lunii, cei care ajung la Unitatea de Primiri Urgente (UPU) a Spitalului Judetean Bacau trebuie sa respecte noi reguli. Ordinul nr. 1706/2007 de functionare si organizare a Urgentelor din spitale trebuie aplicat cu strictete, iar acesta obliga unitatile sanitare sa aiba spatii special amenajate si separate pentru apartinatori si pacienti.

Acest lucru este solicitat si de Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor, care va ajunge in perioada urmatoare si in Bacau. Prin urmare SJU Bacau a delimitat sala de asteptare a insotitorilor de cea de triaj a pacientilor printr-o usa, iar un paznic sta in permanenta intre cele doua spatii. In primele doua zile scandalurile s-au tinut lant, fiind chemati jandarmii de mai multe ori, pentru ca insotitorii nu au inteles de ce nu pot sta alaturi de ruda bolnava. S-a ajuns chiar ca agentul de paza sa fie amenintat de un individ ca scoate cutitul si-i taie gâtul daca nu-i da voie sa treaca in cealalta incapere.

„Pacientii sunt supravegheati de asistentul de triaj pâna intra in cabinete. Fiecare primeste un cod de triaj, conform normele europene. Este normal ca un pacient care are cod rosu, este in stare grava si vine cu ambulanta sa intre inaintea celui care are cod verde si nu reprezinta o urgenta”, a explicat Mirela Romanet, purtator de cuvânt la SJU Bacau. In timpul de asteptare, insotitorii pot solicita informatii despre bolnav, pot merge pentru scurt timp sa-l vada, insa nu mai pot sta in permanenta in aceeasi incapere.

PUBLICITATE

Cadrele medicale din UPU spun ca era necesara instituirea acestui regulament pentru ca le era greu sa deosebeasca bolnavii de rude, acestea din urma intrau frecvent peste medic in cabinet si deranjau consultatiile, iar daca timpul de asteptare era mare treceau la amenintari.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ