Rabla pentru electrocasnice pornește cu date noi față de cele anunțate inițial. Astfel, băcăuanii care vor să-și schimbe vechile aparate casnice vor primi din partea statului sprijin valoric, în funcție de clasa de eficiență energetică, dar nu mai mult de jumătate din prețul noului bun achiziționat.

Mai exact, pentru mașinile de spălat rufe, se pot primi 300 de lei (dacă sunt din categoria celor cu noua clasă energetică A), 250 lei (dacă sunt din noua clasă energetică B) și 200 lei (pentru cele cu noua clasă energetică C), în timp ce, în prezent, este prevăzută doar suma de 300 lei pentru cele cu eficiență energetică cel puțin A++. La mașinile de spălat rufe cu uscător (care nu apăreau în lista electrocasnicelor subvenționate), voucherul va fi de 500 de lei (pentru cele din noua clasă energetică A), 450 de lei (pentru cele din noua clasă energetică B) și 400 de lei (pentru cele din noua clasă energetică C).

Dacă vor fi cumpărate televizoare, mașini de spălat vase, frigidere, combine frigorifice, lăzi frigorifice și congelatoare, subvenția statului va fi de 400 de lei (pentru cele din noua clasă energetică A), 350 de lei (pentru cele din noua clasă energetică B) și 300 de lei (pentru cele din noua clasă energetică C).

Inițial, programul de subvenționare aplicat electrocasnicelor ar fi trebuit să demareze în decembrie, anul trecut, dar a fost amânat de Administrația Fondului pentru Mediu, pentru a doua jumătate a lunii aprilie. În plus, din martie, au fost eliminate simbolurile (+) care indicau clasa energetică a electrocasnicelor, fiind introduse etichete noi, de la A la G. De reținut că echipamentele produse până la 1 noiembrie 2020 trebuie să conţină ambele etichete energetice, cea cu noile clase putând fi echivalată, după caz, de producători ori de comercianţi. Electrocasnicele produse după 1 noiembrie 2020 trebuie să conţină noua etichetă, în mod obligatoriu emisă de producători.PUBLICITATE