21 iunie 2024
ActualitateRegizorul buhușean Ștefan Zaharia a câștigat Trofeul Festivalului de la Novi Sad

Regizorul buhușean Ștefan Zaharia a câștigat Trofeul Festivalului de la Novi Sad

Recent, la Novi Sad, Serbia, a avut loc a IX-a ediție a festivalului internațional de film, Balkan Beyon Borders. Festivalul este unul „călător”, el schimbându-și, anual, orașul și țara de desfășurare, anul acesta fiind rândul Serbiei, după ce anul trecut a Bucureștiul a fost gazda sa.

Tema de acest an a fost „Society on sharing” – SOS, iar scurtmetrajele admise în competiție erau realizate fie în Balcani, fie de regizori din regiune. Au participat realizatori de film din Grecia, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Croația, Bulgaria, România, Turcia, Islanda, Marea Britanie, Germania, Slovenia etc. În cadrul festivalului au fost vizionate peste 50 de filme, dintre care 30 au fost în competiția de scurtmetraje. Toate au fost vizionate în sala de proiecție a Muzeului de Artă Contemporană din Novi Sad.Organizatorii au oferit premiul special pentru debut realizatoarei Stijn Bouma din Olanda, pentru filmul „Lejla”. Publicul a votat premiul de popularitate, care a mers în Grecia, la realizatorul Michalis Mathioudakis, pentru filmul său „The Backpack”.

Juriul – format din Rohan Berry Crickmar (Marea Britanie), Ingo Starz (Germania) și Dejan Dabic (Serbia) – a decis în unanimitate ca trofeul festivalului pentru cel mai bun scurtmetraj și premiul de 700 de euro să fie acordat unui regizor din România, buhușeanul Ștefan Zaharia, pentru filmul său de debut „Ofițer”.

Acesta ne-a mărturisit că „scurtmetrajul a fost realizat în anul 2016, la Buhuși, cu o echipă mică, dar inimoasă, și fără fonduri, toată munca echipei fiind una din pură pasiune”. Ștefan Zaharia, membru UCIN (Uniunea Cineaștilor din România), din acest an, a mai câștigat, cu același scurtmetraj, trofeul Festivalului Internațional de Film de la Constanța, septembrie 2018, locul al II-lea la Festivalul Național de Film de scurtmetraj de la Iași, în octombrie 2017, premiul al III-lea la festivalul filmului de comedie Film4Fun de la Sinaia, august 2017, și premiul publicului la a XVI-a ediție a festivalului de film Hyperfest București.

În cadrul festivității de premiere, Ștefan Zaharia a mărturisit că acest premiu este „boostul de încredere și financiar de care avea nevoie pentru realizarea altor filme pentru public”. Noutatea absolută o reprezintă faptul că premiul a fost câștigat pentru prima dată de către un cineast român. Anul viitor, ediția aniversară a festivalului, a X-a, va fi găzduită de Atena.

 spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img