„Infectat” de atâtea opinii care colcăie pe internet (și nu numai!) despre noua regionalizare a României, mai ales cu trimitere către minoritățile etnice care chiar au manifestat în acest sens, m-am uitat cu atenție la o simplă declarație pe aceeași temă a ministrului Dezvoltării, care este maghiar, Cseke Attila.

Mulți văd într-o nouă tentativă de regionalizare interese ascunse, poate chiar teritoriale, Cseke Attila spune însă că, la acest moment, Constituția nu permite o regionalizare. Adică numai modificarea legii supreme ar putea da startul unui proces atât de important. Până atunci – opinează ministrul UDMR-ist -, cine aduce vorba despre regionalizare nu face decât simple declarații politice.

Eu unul nu mă pronunț dacă aș fi de acord cu reîmpărțirea administrativă. E lucru complicat, care ar trebui să fie motivat temeinic de specialiști în multe domenii. Am și eu o idee, dar o țin pentru mine.

Astfel de idei au fost însă exprimate public, de 19 ani, de unii care au devenit persoane publice, cu roluri importante în diriguirea țării. Cu cel mai mic în „clasament”, Sabin Gherman, am stat de vorbă odată la Onești. Băiatul e un gânditor, dar parcă prea dă verdicte la orice. Alții care au propus regionalizare nouă au fost (și unii mai sunt încă) politicieni cunoscuți: Emil Boc, miniștri din Guvernul Năstase sau din Guvernul Ponta.

Liberalul Sorin Frunzăverde inițiase chiar un proiect de modificare a Constituției pentru a se face regionalizare nouă. Și Liviu Dragnea se burica, prin 2013, pe aceeași temă. Pentru a nu-i mai aminti pe unii politicieni udemeriști, să nu mai pun gaz pe foc!

Deci, dacă ar fi nevoie de un nou model de regionalizare, să se facă, dar să știm și noi. Pentru că riscurile unui astfel de act ineficient ar fi legate de corupție, de interese de grup etc.

Dar tot nu pot uita ce-mi spunea Gherman în 2005: „Am lăsat demersul meu pe mâna guvernului, pentru că oricum va fi obligat să descentralizeze și să regionalizeze această țară. Conform Capitolului 21 pentru integrarea europeană. Nu cred că există cineva în guvern care să se joace prin a lua fața europenilor când e vorba de probleme atât de mari și de bani atât de mulți”.PUBLICITATE