„Vrem să dezvoltăm gastronomia românească, acompaniată de vin” – spune noul șef al Selgros Cash & Carry România, Robert Hellwagner

Trei zile de la sfârșitul săptămânii abia încheiate (23-25 august) au fost dedicate, la complexul comercial Selgros din Bacău celei de a patra ediții a Festivalului de vin 2019. Peste 30 de fabricanți și comercianți de vinuri și produse alimentare din România și din Republica Moldova au ocupat standurile festivalului, amenajate cu bun gust pe aleea principală a magazinului, vizitate de sute de clienți și de băcăuani care au venit special pentru acest eveniment. Alături de organizatori au fost și membrii din Bacău și din Neamț ai Ordinului European al Cavalerilor Vinului.

Printre vizitatori s-au aflat și primarul municipiului Bacău, Cosmin Necula, dar și noul CEO al companiei Selgros Cash & Carry România, Robert Hellwagner. Împreună cu directorul magazinului și manager districtual la Selgros, Irina Stănciuc, cei doi oficiali au vizitat, fiecare în câte o zi, standurile expozanților, au stat de vorbă cu aceștia și chiar cu vizitatorii ori au urmărit show-urile gastronomice oferite sâmbătă și duminică de chefii Cezar Muntean și NicoLontras, alături de actorul Marius Florea-Vizante, care a fost și moderatorul evenimentului, și de jurnalistul și teleastul Andi Moisescu.

Din prima echipă a făcut parte și somelierul Sergiu Nedelea, cel care în prima zi de festival a ținut și un veritabil curs despre arta de a servi și de a bea vin și un original concurs de degustare „în orb” a vinurilor, la care au participat trei dintre vizitatori. „La o asemenea probă – ne-a declarat Sergiu Nedelea – poți să miroși vinul, dar nu poți deosebi culoarea, vinul fiind într-un pahar din sticlă neagră de cobalt. Miroși și guști vinul, dar nu-i vezi culoarea. Am fost surprins să constat că aici, în Bacău, concurenții au fost foarte bine pregătiți. Nici eu nu i-am încurcat prea mult, dar ei au distins bine soiurile, caracteristicile lor și chiar anii de producție”.

Între participanții la festival au fost și parteneri mai vechi ai organizatorilor, dar și alții care au ajuns acolo pentru prima oară. Fiecare, însă, a venit și cu noutăți pentru degustătorii de vin. Casa Ochean, de exemplu, din Cîrligele-Vrancea, a expus pentru prima dată. „Am venit la festival – ne-a spus somelierul Iulian Dârdală – pentru a ne face cunoscuți, în speranța că vom putea avea o relație comercială cu Selgros. Avem trei branduri de vin, Cîrligele, Maruca și Privilej, iar vinificatorul nostru este Mariana Ochean”.

Tot pentru prima oară la eveniment a venit și Crama Strunga, cu o Fetească neagră Reveria, dar și cu vinuri din colecția 2018 – Chardonnay, Muscat Ottonel, Fetească albă și Busuioacă de Bohotin. Nu putea lipsi nici Casa de vinuri Cotnari, nici Casa Gârboiu, nici Vincon sau Vina Art, dar nici Budureasca, Recaș, Crama Purcari, Dealu Mare, Crama Bolgiu și câte alte nume cunoscute.

O noutate de marcă a venit în acest de la Vălenii de Munte, dar nu un vin, ci o palincă (un rachiu tare) cu foiță de aur. Producătorul este Ghiță Constantin, iar brandul „Ghițos”. Distileria sa lucrează numai cu prune, mere și pere. „Coloana de distilare de la Vălenii de Munte – ne-a spus reprezentantul producătorului, băcăuanul Cristian Niculiță – separă alcoolul etilic de alcoolul metilic și de acetonă. Țuica este învechită în baric timp de trei-patru ani și este căutată mult în cluburile din București, de exemplu”.

Festivalul de vin este unic în rețeaua Selgros, cu 22 de magazine în România, iar Robert Hellwagner ne-a dat asigurări că tradiția va continua și în anii următori în Bacău.

„A fost un festival profesionist organizat. Ce aduce nou evenimentul este combinarea ingredientelor românești, de exemplu carnea de porc, dar și a vinurilor din România. Vinul care nu te lasă să mori. Avem, în Europa, mai multe festivaluri gastronomice și de vinuri, dar acesta este unic. În alte țări sunt festivaluri de vin, dar mult mai mult asociate cu gastronomia. Aici vom merge, însă, pe un trend specific. Vrem să dezvoltăm gastronomia românească. Dar și acompaniamentul de vin”.
Robert Hellwagner, Chief Executive Officer al Selgros Cash &Carry România

Reușita evenimentului a fost asigurată de promovarea intensă derulată pe parcursul lunii august. Toți băcăuanii dar și cei veniți din diaspora pentru a petrece concediul în țară au văzut pe autobuzele SC Transport Public invitația lui Andi Moisescu adresată tuturor celor care știu să aprecieze vinul bun și gatronomia. Chipul carismaticului prezentator a mai descrețit frunțile celor aflați în trafic.