20 aprilie 2024
ActualitateRegal de Folclor la Festivalul Florilor, ediția a III-a

Regal de Folclor la Festivalul Florilor, ediția a III-a

Weekend de poveste la Pensiunea Magic Garden din Dărmănești acolo unde, sâmbătă, 11 iunie, a avult loc ce-a de-a III-a ediție a Festivalului Florilor. În cadrul acestui eveniment a avut loc și lansarea albumului aniversar „Veniți românași acasă” cu cântece interpretate de îndrăgita artistă Maria Șalaru acompaniată de orchestra „Barbu Lăutaru” din orașul Bălți dirijată de Mihai Verhovețchi și grupurile „Spic de Grâu”, „Muguri de stejar”, „Boboceii” și „Floricica”.

Despre tot acest regal folcloric ne-a vorbit chiar Maria Șalaru, cea care a dus la reușita acestui eveniment:



„Legende și povești despre flori, sunt o mulțime, pentru că florile, pomii și florile acestora, toate plantele în general, au fost dintotdeauna asociate minunilor dumnezeiești… Se spune că trandafirii sunt frații zorilor, ei se deschid la apariția primelor raze ale soarelui. În ei poți găsi deopotrivă tristețe și bucurie, în ei poți găsi zâmbet de copil, în ei poți să găsești credință, speranță și neapărat, iubire. „Știți dragii mei, că din cele mai vechi timpuri, o legendă a lalelei – cea care umple sufletul de fericire, a ajuns până la noi? Fericirea era cuprinsă în mugurele auriu al unei lalele galbene. Nimeni însă, nu putea ajunge la el, pentru că nu exista o asemenea forță care să-i deschidă mugurele. Dar, într-o zi, o femeie cu un copil se plimba prin poiană. Băiețelul, scăpat din brațele mamei sale, a alergat la floare cu un râs sonor, iar bobocul de aur s-a deschis. Râsul copilăresc fără griji a făcut ceea ce nicio putere nu a reușit să o facă să înflorească.

Totuși, cele mai frumoase flori, sunt copiii și cântecele pe care, în acest festival de cântec, veselie și culoare, au purtat fiecare o floare, prinsă în coroniță ori la pălărie. Evenimentul care a fost filmat de echipa „Călător prin folclor” condusă de Antoaneta Mardar, va fi transmis la Favorit Tv. Voi anunța la timpul potrivit când se vor difuza cele trei părți. M-am pregătit din timp, cu destul de mare greutate, pentru că a trebuit ca nici un mic sau mare artist să fie nemulțumit, dar nici să primească laude nemeritate.

De aceea am tipărit diplome, am comandat trofee și medalii personalizate, fiind adăugat și numele meu „Maria Șalaru-65”, pentru că eu în acest an, mai exact pe 5 iulie, voi împlini aceasta frumoasa vârstă. Nu consider un efort, ci o misiune de la Dumnezeu să înfăptuiesc lucruri de folos oamenilor în general, dar mai ales copiiilor, elevilor mei mai mari sau mai mici de la Școala Populară de Arte și Meserii din Bacău, unde încă sunt profesoară, deși am ajuns la vârsta pensionării. Mă bucur să pot sa fi încă de folos…”

Ediția aceasta a Festivalului Florilor a avut și mai multă însemnătate, prin faptul că Maria Șalaru, la aniversare, a realizat un nou album, cel de al 10-lea, care apărut la Casa de Discuri Roton, în această primăvară și se afla deja pe piața muzicală. Albumul conține 22 din creațiile de suflet ale Mariei Șalaru. Materialul discografic se numește, sugestiv pentru aceste vremuri, „Veniți Românași acasă”.

„Este firesc să mulțumesc celor care m-au sprijinit în realizarea acestui festival, realizat în colaborare cu Școală Populara de Arte si Meserii Bacău, respectiv doamnei Carmen Voisei – managerul școlii, dar vreau și să-i felicit pe părinții elevilor mei care se străduiesc din răsputeri să ofere pruncilor, bucuria de a cânta, căci cântecul popular în starea lui pură ( rădăcina neamului romanesc) este unul dintre factorii care ajută un copil să se dezvolte spiritual. Vreau să mulțumesc și să-l felicit pe primarul comunei Orbeni, pentru că a fost și rămâne unul dintre susținătorii fervenți ai valorilor spirituale ale comunei, respectiv grupul „Spic de grâu”.

Mulțumesc Adinei Lupescu ce care împreuna cu prietena ei de la Q Decor, a completat minunatul peisaj de la Pensiunea Magic Garden din Dărmănești. Se cuvine să mulțumesc și Marianei Milea- proprietara acestui loc minunat în care s-au desfășurat filmările, Adinei Amariei care s-a ocupat de calculele financiare, mămicilor profesoare Denisa Dumitru și Dana Rău care au oferit diplomele și trofee celor nominalizați, iar actorului Bogdan Matei îi aduc mulțumiri speciale pentru că, înafara faptului că a fost un bun coprezentator, m-a ajutat enorm în organizarea locului filmat, pe vreme frumoasă, ori pe ploaie, căci vremea ne-a arătat și această față a ei.Cu acești oameni a ieșit o treabă bună”, a precizat Maria Șalaru.

Juriul festivalului a fost alcătuit din: Carmen Voisei – manager Școala Populară de Arte și Meserii Bacău- Președinte juriu – Constantin Bahrin – artist și realizator de emisiuni radio și Tv; Ioan Chirilă-artist și realizator de emisiuni folclorice; Ștefan Deaconița-îndrăgit interpret de muzică populară; Claudia Martinica-artist și profesor de canto; Bogdan Matei-actor; Maria Șalaru-profesor de canto la Școala Populară de Arte și Meserii Bacău.
Membrii juriului au fost încântați de tot ce s-a întâmplat în festival așa că a fost foarte generos în acordarea distincțiilor, trofeelor și medaliilor.

Trofeele au fost înmânate după cum urmează: Costache Popa, primarul comunei Orbeni – cel care seamănă si îngrijește cea mai de folos floare,„Spicul de grâu” dăruitor de pâine, mereu în mijlocul copiilor la fiecare activitate; Dumitru Prigoreanu, primarul comunei Deleni -Iași – pentru grija pe care o poartă mereu “mugurilor” de cântec din vatra folclorică a Delenilor; Mihai Verhovețchi – conducătorul orchestrei „Barbu Lăutaru” din orașul Bălți pentru înflăcărarea cu care apără valorile culturale românești în Moldova de dincolo de Prut; Carmen Voisei – Manager Școala Populară de Arte și Meserii Bacău; Marlena Raihert – care a luat cu ea în Italia toate florile de cântec al căror parfum îi vindecă dorul de cei dragi rămași acasă, iar la festival a venit să cânte după mulți ani, într-o emisiune de televiziune; Adina Ștefania Lupescu – mama floare, care înfrumusețează toate evenimentele grupului folcloric „Spic de grâu” din Orbeni; Grupului „Muguri de stejar”- coordonator profesor Ionela Plescuță; Grupului „Boboceii” al Asociației Culturale „Floricica”; Grupului „Floricica” al Școlii Populare de Arte si Meserii Bacău; Grupului „Spic de grâu” din Orbeni județul Bacău; Adrian Olaru – coordonatorul ansamblului ”Tezaur” din Comănești.

„Mi-am dorit ca această ediție care marchează cei 65 de ani ai mei și mai bine de 30 de ani activitate culturală și didactică să fie un succes și așa consider că a fost”, a spus în încheiere îndrăgita interpretă de muzică populară Maria Șalaru.

Singura finanțare a Festivalului este din partea Mariei Șalaru și a părinților. Firmele nu sponsorizează acest gen de evenimente, de aceea nici nu mai apeleză la companii pentru a obține fonduri.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri