19 aprilie 2024
CulturăRedivivus Marin Preda, la centenar, în Bacău

Redivivus Marin Preda, la centenar, în Bacău

Un grup de scriitori, profesori, artiști plastici, studenți și ziariști s-au reunit, vineri, 5 august, la în sala de expoziții a Galeriilor Alfa din Bacău pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la nașterea scriitorului Marin Preda. Reuniunea, organizată de Societatea Cultural-Ştiinţifică „Vasile Alecsandri”, în parteneriat cu filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor din România și în colaborare cu Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” și Revista „Ateneu”, a avut loc în imobilul în care a locuit, la etajul I, fratele scriitorului, Alexandru Preda, personaj cu numele Sae în romanul „Moromeții”, vizitat uneori de Marin Preda. 

La această reuniune, în care dezbaterea a fost moderată de profesorul, ziaristul și scriitorul Ioan Dănilă, președintele Societății „Vasile Alecsandri”, au fost evocate personalitatea lui Marin Preda și importanța operei sale, dar au fost amintite și momentele în care unii dintre participanți l-au putut vizita pe Sae în apartamentul său din Bacău sau cu care s-au întâlnit în diferite locuri din oraș.

Despre scriitorul Marin Preda și despre opera sa au vorbit profesorul de litere, criticul și istoricul literar Petre Isachi (pe tema „Interogația la Marin Preda”), conf. univ. dr. Victoria Fonari – critic literar și poetă din Chișinău, scriitorii Grigore Codrescu, Dumitru Brăneanu – președintele Filialei Bacău a USR și Cecilia Moldovan, dar și muzeografa Irina Băcăuanu.



Momentele de întâlnire cu Alexandru Preda au fost evocate de Ioan Dănilă și de profesorul și artistul plastic Aurel Stanciu. „În urmă cu mult timp – a spus Ioan Dănilă -, l-am vizitat împreună cu Aurel Stanciu. La final l-am rugat să-mi dea un obiect care ar aminti de scriitor. Mi-a dăruit «scaunul de lângă ușă», pe care stătea de obicei Marin, când venea din Capitală la fratele său. Acest obiect va intra în patrimoniul Casei-Muzeu Vasile Alecsandri din Bacău”. Cu un obiect amintire din casa lui Alexandru Preda s-a ales, atunci, și Aurel Stanciu, o aplică realizată de ceramistul Anton Ciobanu. Ambele obiecte au fost expuse în sala în care a avut loc reuniunea comemorativă.

Tot cu acest prilej, a fost citită impresionanta poezie dedicată memoriei lui Marin Preda de regretata și geniala poetă Anta Raluca Buzinschi, născută în Bacău, dar care a avut doar 19 ani de viață. Poezia este „În amintirea lui Marin Preda”, publicată de revista „Ramuri” la circa un an după ce poeta s-a stins din viață și la circa trei ani după ce a plecat dintre noi și Marin Preda.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri