23 februarie 2024
EvenimentRecuperatorii de creanțe pot transforma facturi prescrise într-un coșmar financiar! Lucrul simplu...

Recuperatorii de creanțe pot transforma facturi prescrise într-un coșmar financiar! Lucrul simplu care trebuie făcut

Recent, avocatul Elena Radu a atras atenția asupra unei practici discutabile des întâlnite în cererile de chemare în judecată cu valoare redusă. Societăți din țările străine pretind că au preluat creanțe prescrise, adăugând diverse taxe și penalități, astfel cerând sume semnificativ mai mari de la cetățeni, care, în multe cazuri, nu au cunoștințe juridice sau dovezi clare ale achitării.

Potrivit Codului Civil, furnizorii de servicii au la dispoziție trei ani pentru a acționa în judecată pentru a obține un titlu executoriu împotriva utilizatorilor. Însă, în multe cazuri, acest termen a fost depășit, iar creanțele au fost prescrise. Cu toate acestea, furnizorii cesionează creanțele către firmele de recuperare de creanțe, care încearcă să obțină sume mari de bani de la cetățeni.

Cetățenii, adesea lipsiți de cunoștințe juridice, primesc cereri de chemare în judecată fără să înțeleagă pe deplin implicațiile acestora. Mulți dintre ei nu știu că pot invoca prescripția dreptului material la acțiune și nu au la îndemână documente sau dovezi ale achitării sumelor cerute.Avocatul Elena Radu atrage atenția asupra necesității de a acționa rapid în astfel de situații. Cetățenii sunt îndemnați să contacteze un avocat pentru a răspunde la cerere în termenul indicat de instanță. Invocarea prescripției trebuie făcută în termen, iar neîntâmpinarea poate duce la executări silite și plata unor sume semnificative.

Recuperatorii de creanțe, obținând titluri executorii, pot executa silite cetățenii, adesea obligându-i să plătească sume care pot reprezenta chiar și salariul pe 2-3 luni. Ignorarea acestor cereri poate avea consecințe grave, iar cetățenii se pot trezi în situații financiare dificile.

Este esențial ca cetățenii să fie conștienți de drepturile lor, să acționeze prompt și să caute asistență juridică atunci când primesc cereri de chemare în judecată cu valoare redusă. Invocarea prescripției dreptului material la acțiune este crucială pentru a evita executările silite și consecințele financiare devastatoare. Recomandarea avocatei Elena Radu este clară: datoriile nu se prescriu de la sine, iar cetățenii trebuie să invoce prescripția pentru a se proteja împotriva practicilor abuzive ale recuperatorilor de creanțe.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri