28 martie 2024
ActualitateReconectare cu natura prin păstrarea curată a aerului atmosferic

Reconectare cu natura prin păstrarea curată a aerului atmosferic

Joi 15 iulie 2021 în sala de festivităţi a Palatului Copiilor Bacău au avut loc conversaţii interesante pe tema poluării atmosferice. La discuţii au luat parte elevi ai cercului de Protecţia Mediului (actuali dar şi absolvenţi), profesori de biologie din alte instituţii de învăţământ, reprezentanţi ai autorităţilor locale (Agenţia Judeţeană de Mediu, Agenţia Naţională a Ariilor Naturale Protejate – filiala Bacău) dar şi tineri activi ai Bacăului care fac voluntariat la Fundaţia Comunitară Bacău.

Iniţiativa realizării acestei întâlniri a avut-o Fundaţia Comunitară Bacău, motorul proiectelor Stiinţescu din judeţul nostru. Ne-am bucurat de atmosfera relaxată care s-a creat şi de mulţimea ideilor exprimate vis-a-vis de poluarea atmosferică şi modul în care poate fi aceasta redusă. S-a vorbit despre compuşii care eliberaţi în atmosferă schimbă caracteristicile aerului pe care îl respirăm; despre calitatea aerului din încăperi şi modul în care se diminuează capacitatea intelectuală în spaţiile neaerisite. De asemenea, s-a vorbit despre aparatura de monitorizare a calităţii aerului din oraşul nostru, despre soluţiile pe care le avem la îndemână pentru a diminua poluarea atmosferică: transportul sustenabil, o industrie care să nu mai utilizeze energie produsă din combustibili fosili, folosirea mijloacelor de transport alternative, Ziua mobilităţii europene, autoturisme electrice, ţintele de reducere a emisiilor de dioxid de carbon asumate de Uniunea Europeană prin  pactul Green Deal şi programele noastre guvernamentale.

A fost prima activitate de tip ”Community talks” din cadrul proiectului ”ReCoN-nect – The Green Deal: Re-search communication to CommuNities”, finanțat prin programul H2020-MSCA-NIGHT-2020bis, ce face parte din campania Noaptea Cercetătorilor 2021.



Soluţiile apar atunci când ideile se pun în comun. E frumos când într-o după-amiază toridă de iulie oamenii îşi fac timp să se întâlnească pentru aşa un scop nobil: să caute soluţii de a păstra aerul curat pentru ca şi generaţiile viitoare să se bucure de o sănătate corespunzătoare. Concluzia întâlnirii a fost că schimbarea în bine se poate face şi această schimbare trebuie să înceapă cu noi. Multumim Fundatiei Comunitare Bacău că se preocupă să dezvolte abilităţi de cercetător prin fiecare dintre proiectele Stiinţescu pe care le finanţează! Palatul Copiilor Bacău – beneficiar al acestor proiecte de dezvoltare a educaţiei STEM, formează mici cercetători care studiază aspecte de mediu: calitatea apei de băut, intensitatea radiaţiei solare dar şi caracteristicile aerului atmosferic. Speranţa omenirii stă în generaţia tânără şi în modul în care aceasta va gestiona problemele ce vor apărea, inclusiv cele de mediu. Putem reduce povara lor acţionând ACUM!

 

Gazdă a activităţii – prof. dr. Nela Dumea, coordonator al Cercului Protecţia Mediului-Ecologie de la Palatul Copiilor Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri