20 aprilie 2024
Top StoryRecensământul populației și locuințelor, amânat pentru anul viitor

Recensământul populației și locuințelor, amânat pentru anul viitor

Programat să înceapă, inițial, în luna mai, recensământul populației și locuințelor a fost decalat pentru la anul. Amânarea a fost determinată de pandemia de Sars-Cov-2 care a presupus prelungirea succesivă a stării de alertă. Recensământul populației și locuințelor se va desfășura în perioada februarie – iulie 2022.

Potrivit OUG 39/2021, recent publicată în Monitorul Oficial, din cauza prelungirii succesive a stării de alertă „s-a impus mutarea/decalarea colectării datelor pentru recensământul general agricol într-un anotimp prielnic realizării interviurilor față în față în spațiu deschis”, respectiv în perioada mai-iulie 2021. Acest lucru a determinat, implicit, și mutarea termenelor pentru desfășurarea recensământului populației și locuințelor, respectiv în perioada februarie – iulie 2022.

Calendarul recensământului



Scopul recensământului este de a oferi date esențiale și de calitate pentru politicile guvernamentale în domeniul social. Prin urmare, calendarul recensământului stabilește că, până la 31 ianuarie 2022, se va realiza baza de date pentru clădiri și locuințe, iar în februarie – iulie 2022, se desfășoară, etapizat, recenzarea populației și a locuințelor. În februarie – martie 2022, se va face colectarea indirectă a variabilelor din programul de observare al recensământului identificate în surse administrative, urmând ca în martie – mai 2022 să aibă loc colectarea online a înregistrărilor individuale și a celor referitoare la gospodării, locuințe și clădiri, așa-zisa autorecenzare on-line. Mai departe, între mai și iulie 2022, are loc colectarea prin interviu față în față, asistată de calculator a interviurilor individuale, pentru acele persoane pentru care nu s-a realizat autorecenzarea on-line, apoi, în mai – iulie 2022, a datelor privind clădirile și locuințele, pentru care nu s-a realizat autorecenzarea on-line. Ultima etapă – august septembrie 2022 – marchează asigurarea completitudinii datelor individuale privind persoanele, gospodăriile, locuințele și clădirile.

În premieră, autorecenzarea

În premieră, în acest an, este permisă autorecenzarea prin intermediul internetului. Practic, acest lucru se face prin completarea formularului de preînregistrare, de către o singură persoană, și anume capul gospodăriei, pentru toți membrii gospodăriei (inclusiv copii, indiferent de vârstă), disponibil la adresa: https://rpl.insse.ro/. Membrii gospodăriei pot declara o adresă de e-mail proprie sau pot declara adresa de e-mail a capului gospodăriei. Dacă numele străzii nu apare afișat, în formularul de pre-înregistrare, se tastează numele străzii și, apoi, se apasă pe textul USE/Utilizează nume stradă. Preînregistrarea este indispensabilă pentru a primi link-ul de accesare a chestionarului individual. După preînregistrare, veți primi un mesaj de invitație pentru completarea chestionarului. Persoanele cu adresă de e-mail proprie primesc mesajul pe această adresă, iar celelalte persoane (fără e-mail propriu) vor primi acest mesaj pe adresa de e-mail a capului gospodăriei. Urmează completarea chestionarului individual, prin accesarea link-ul primit pe adresa de email indicată de fiecare, la preînregistrare.

Nu uitați ca, în pagina „COPERTĂ” a chestionarului de recensământ, să apăsați butonul din josul paginii, de la întrebarea „VĂ RUGĂM SĂ APĂSAȚI ACEST BUTON PENTRU A ÎNCEPE AUTORECENZAREA!”. Chestionarul de auto-recenzare are câteva secțiuni distincte, care se afișează sau nu, în funcție de calitatea persoanei de a fi sau nu capul gospodăriei. Doar capul gospodăriei va completa chestionarul privind recenzarea locuinței și Componența gospodăriei (și propriul chestionar pentru recenzarea persoanei), ceilalți membri vor completa doar chestionarul pentru recenzarea persoanei. Când completați un chestionar, parcurgeți toate întrebările, de la început până la sfârșit, navigând prin toate secțiunile și subsecțiunile. Secțiunile și întrebările noi apar pe măsură ce se completează răspunsurile. Dacă este cazul, se poate reveni pentru a revizui răspunsurile anterioare.

Liber pentru salariații care se autorecenzează

Este bine de știut că salariaţii care se vor autorecenza prin intermediul internetului vor avea dreptul legal la o zi liberă, plătită de angajator. Decizia a fost luată în scopul încurajării utilizării cu predilecţie a acestei metode. Dovada autorecenzării on-line se face prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării. Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării. Ziua liberă, plătită, se acordă persoanei salariate, indiferent dacă aceasta a realizat autorecenzarea on-line pentru sine şi pentru alţi membri ai gospodăriei, sau pentru alte persoane.

Amenzi usturătoare

De reținut și faptul că legislația în domeniu prevede sancțiuni usturătoare în cazul celor care nu participă la recensământ. Astfel, sancțiunile sunt atât pentru situațiile în care cineva împiedică, în orice fel, persoanele implicate în acţiunea de recensământ, cât și pentru refuzul furnizării informaţiilor solicitate sau furnizarea de date eronate sau incomplete. Sancțiunile cu amenda, prevăzute de legislație, sunt de la 1.000 lei la 3.000 lei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri