Se joacă din nou fotbal pe stadioanele de la noi, în condițiile impuse de regulile de combatere a pandemiei de Covid-19, adică fără suporteri. Duminica trecută la meciul de pe stadionul formației Viitorul Constanța, din megafoanele arenei au răsunat, însă, înregistrări cu valurile de încurajări ale publicului de la partidele de anul trecut. Nu mint o secundă că eu unul chiar m-am gândit la o astfel de metodă, după ce am văzut cum pe un stadion nemțesc au fost puse, în tribune, pe scaune, sute de fotografii mari ale unor microbiști, pentru a se improviza asistența.

Evident, nici fotografiile, nici înregistrările cu vacarmul publicului nu fac în mod real atmosferă. E doar o palidă variantă a mult incriminatului mediu virtual în care am început să trăim în ultimele luni, adică departe de realitate. Toate acestea – spunea, cu mulți ani în urmă, cineva – ar fi cam cum ai încerca să miroși un trandafir superb cu masca de gaze pe figură. Realitatea sugerată nu convinge! Se simte, însă, în ultimul timp, cum se bat tot mai aprig pe modul de a sugera o astfel de realitate taberele care sunt fie pro, fie contra stării de fapt prin care trecem.

Știm deja că unii cred, dar alții infirmă, că virusul care stă la baza declaratei pandemii de Covid-19 ar fi unul real și periculos, că pericolul nu a trecut, că se impune să fim în continuare precauți. Sunt vehiculate tot felul de informații și teorii, unele numite „fakenews”, iar mulți oameni au devenit tot mai neîncrezători. La finalul etapei numite „Starea de alertă”, Guvernul a anunțat că vrea o prelungire a ei, dar opoziția politică stă, evident, contra. Pe cine să mai credem, dacă realitatea descrisă, fie de unii, fie de alții, pare doar una sugerată?

 


PUBLICITATE