Protestele forestierilor si ale celor din industria mobilei cu privire la preturile de valorificare a masei lemnoase, la care au participat si forestierii din judetul Bacau, au declansat reactii dure din partea Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, una dintre institutiile de stat acuzate.

Protestatarii spun ca preturile de pornire a licitatiilor de valorificare a masei lemnoase sunt cu 300% mai mari fata de anul trecut. Romsilva sustine, insa, ca proiectul Regulamentului de valorificare a masei lemnoase a fost elaborat impreuna cu reprezentanti ai forestierilor, dar dupa ce a fost aprobat de Guvern s-a constatat ca textul acestuia era total diferit de cel convenit. Motiv pentru care Regia Nationala a a adus situatia la cunostinta primului-ministru, a presedintelui Consiliului Legislativ si a ministrului Mediului, Apelor si Padurilor. Demersurile au ramas fara raspuns, iar Romsilva nu se considera vinovata.

„Ramâne, totusi, o intrebare, de o gravitate deosebita: nu cumva lipsa totala de reactie a conducerii ministerului de resort, pentru modificarea HG nr. 924/2015, a avut drept scop compromiterea conducerii executive si a Consiliului de Administratie ale Romsilva, de a caror inlaturare, cu orice pret, aceasta este preocupata mai presus de bunul mers al lucrurilor in sectorul forestier?” – spune conducerea regiei.

PUBLICITATE

La rândul sau, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, spune ca este vorba de o criza exagerata si ca a recomandat Romsilva sa inceapa licitatiile de la pretul minim, nu de la cel mediu, dar regia a interpretat gresit legea, prin „exces de zel”.

„Am sfatuit Romsilva sa vânda prin licitatie, sa obtina un pret corect pentru stat. Daca cumva Romsilva va abuza de pozitia ei importanta pe piata, pentru ca are jumatate de piata, acolo avem pârghia legala sa intervenim împotriva Romsilva. În acelasi timp, daca vom identifica dovezi de carteluri, de întelegeri între firmele care achizitioneaza lemnul, le vom sanctiona si pe acestea” – a conchis Bogdan Chiritoiu, citat de ASFOR – Asociatia Forestierilor din România, care are o sucursala si in Bacau.
 

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ