Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret a încheiat procedura de montare a vanei de siguranță și a finalizat lucrările pentru la refacerea grătarului batardou golire de fund nr. 1 și reabilitarea vanei fluture de siguranță la Barajul Poiana Uzului. Lucrările au fost structurate în două etape, confecționarea echipamentelor (grătar, batardou clopot, inclusiv accesoriile necesare executării lucrărilor) și punerea în operă.

Intervenția a fost importantă pentru funcționarea în condiții de siguranță a barajului. „Defecțiunile la grătarul golirii de fund, spune purtătoarea de cuvânt a ABA Siret, Georgiana Cernat, puteau conduce la blocajul acestuia și implicit la imposibilitatea tranzitării în siguranță a debitelor mari în timpul viiturilor. Mai mult, exista și riscul blocării golirii de fund în poziția deschis, ceea ce ar fi dus la golirea necontrolată a lacului de acumulare, populația rămânând astfel fără sursă de alimentare cu apă”.

Intervențiile au fost complexe și s-au desfășurat în condiții deosebite, cu ajutorul scafandrilor. Inițial a fost curățată golirea de fund, care fusese obturată în timp cu crengi, bușteni, cu mâl și cu alte materiale antrenate de viituri. Ulterior, scafandrii au demontat și scos grătarul vechi, au montat grătarul nou, au lansat la apă și montat batardoul care a închis conducta de golire până la finalizarea operațiunilor de reabilitare a vanei. În final, a fost montată vana de siguranță, iar batardoul a fost îndepărtat.

Barajul Poiana Uzului a fost pus în funcțiune în anul 1972, are clasa de importanță I și categoria de importanță Excepțională A. Acumularea de apă a fost proiectată de alimentarea municipiilor Bacău, Moinești și Onești, a orașelor Târgu Ocna, Comănești și Dărmănești și a altor localități de pe Valea Trotușului (Ardeoani, Măgirești, Poduri, Dofteana, Târgu Trotuș, Pârgărești și Cașin) și producerea de energie electrică.

„Operațiunile au necesitat scăderea nivelului în acumularea Poiana Uzului, în așa fel încât să se poată interveni, dar în același timp, să nu afecteze furnizarea apei către populație, în condițiile în care lacul este principala sursă de alimentare cu apă pentru județul Bacău. În acest sens, a fost inițiat un protocol de colaborare cu operatorul de apă CRAB, cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență, cu Direcția de Sănătate Publică și cu Delgaz Grid, sub coordonarea Instituției Prefectului, cu măsuri și obligații pentru fiecare parte implicată, astfel încât populația să nu fie prejudiciată.”
Georgiana Cernat, purtător de cuvânt la ABA SiretPUBLICITATE