25 aprilie 2024
ActualitateRCA-ul „scurt”, aproape de final

• polița de răspundere civilă auto, încheiată doar pe șase luni sau un an

RCA-ul „scurt”, aproape de final

Proprietarii de automobile vor putea încheia asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) doar pe șase luni sau pe un an. Măsura este prevăzută într-un proiect de normativ, lansat în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor, prin care se urmărește „eliminarea riscului ca asigurații RCA să aleagă compania de asigurări exclusiv pe criterii de preț”.
În curând, persoanele fizice nu își vor mai cumpăra polițe RCA pe o lună, având ca posibilitate doar asigurarea pe șase luni sau un an.

În schimb, regulile pentru persoanele juridice rămân la fel ca în prezent. De când a fost introdusă, la începutul anului 2017, polița RCA valabilă doar o lună a devenit asigurarea auto obligatorie tot mai preferată de băcăuani. Cei mai mulți erau șoferii care nu prea au bani, dar și samsarii de mașini sau posesorii de motociclete, care le folosesc doar în sezonul cald. „Sunt destui care pur și simplu, uită să își reînnoiască RCA-ul și circulă așa până când îi depistează Poliția în trafic.

În general, pentru noi, e un chin cu cei care aleg polița pe o lună, pentru că unii își fac poliță pe o lună, dar pe care uită să și-o achite, apoi se emite pe încă o lună și iar nu se interesează de plata asigurării auto, darmite de valabilitatea acesteia”, se plâng brokerii de asigurare locali.



Excepții

De reținut că proiectul menține excepțiile referitoare la încheierea RCA-ului pe o perioadă mai mică de o lună, valabile, în prezent, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice. Astfel, se vor putea încheia polițe RCA pentru vehiculele înmatriculate sau înregistrate în alte state membre ale Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene pentru care se solicită asigurarea în vederea importului în România, pe o perioadă de maximum 30 de zile de la data dobândirii proprietății, dovedită cu documente justificative, pentru vehiculele destinate exportului, pe o perioadă de maximum 30 de zile, dar și pentru vehiculele care se autorizează provizoriu pentru circulație, pe perioade de 30 de zile, dar nu mai mult de 90 de zile cumulate.

Proiect mai propune ca RCA-ul cu decontare directă să devină obligatoriu atât pentru societatea de asigurări, cât și pentru asigurat. În plus, se propune introducerea în lege a unui preț de referință al manoperei practicate în România pentru reparația vehiculelor.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri