25 aprilie 2024
OpiniiEditorialRazboiul robelor

Razboiul robelor

Oamenii nu-i suporta pe avocati, clar. Pâna ajung sa aiba nevoie de unul si vad ca din „mâinile” lor legea ia o alta forma. Pentru ca asa e la noi. Legea e interpretabila, cu multe lacune, adaugiri, completari, modificari ce se bat cap in cap, cu virgule puse unde nu trebuie si exprimari alambicate. E vina avocatilor? Intrebarea, stiu, e riscanta.

Voi fi acuzata ca sunt partinitoare si cine mai stie ce. Ca sa clarific. Exceptând categoria plafonata deja la nici 30 de ani, eu vad doua mari categorii distincte – una care face tot posibilul sa-si salveze clientul si alta care lasa la „latitudinea” judecatorului.

Toti sunt platiti de clienti. Si atunci, pe care sa-i condamnam?! Sigur nu reusesc sa fiu obiectiva, de aceea nici nu vreau sa trag concluzii. E firesc, pentru ca, de ceva vreme, in salile de judecata si pe holurile instantelor am reusit sa vad nu doar avocatii, ci si oamenii din spatele robelor.

I-am vazut si pe cei care isi permit glume cu judecatorii (poate-i rau, poate-i bine), si pe cei sanctionati din te miri ce. Si pe cei pe care un amarât de director de institutie platit din bani publici isi permite sa puna presiuni, sa-i ameninte pentru ca pun in aplicare o hotarâre judecatoreasca.

In fine, nu vreau ca avocatii sa fie subiectul principal, ci mai curând ceea ce reclama ei toti, din intreaga tara. Abuzurile grave din partea judecatorilor.

Primii care s-au gândit sa protesteze impotriva comportamentelor unor magistrati sunt avocatii din Baroul Dolj, dar nemultumiri sunt peste tot. E posibil sa se ajunga si la greva.

In urma cu un an, Baroul Bacau a facut publice problemele pe care le intâmpina avocatii in instante, orgoliile care-i conduc pe unii dintre judecatori, sanctionarile nejustificate.

Unde mai este calitatea actului de justitie când omul de rând, acuzatul, este prins la mijloc intr-un razboi al robelor? Acuzatiile sunt sustinute, se vad cu ochiul liber si de catre necunoscatorii care au curiozitatea sa intre intr-o sala de judecata.

Dovada cea mai clara o dau sentintele anulate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, zeci de dosare in care oameni nevinovati au stat dupa gratii luni sau ani si au fost apoi achitati.

O simpla eroare judiciara pe care o platim tot noi daca se cer despagubiri. Si, atunci, revin la aceeasi intrebare: pâna la urma, cine este mai de blamat?

Avocatul care il scapa pe infractor sau judecatorul care s-a uitat in alta parte? Pentru ca lucrurile ar trebui sa fie extrem de simple. Procurorul acuza, avocatul apara, judecatorul trebuie sa vada care bate câmpii. Si, intâi de toate, probele din dosar.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri