Când Turcia a doborât un avion militar rusesc pe motiv ca ar fi trecut câteva secunde peste teritoriul sau, comunitatea internationala nu a dezaprobat actiunea, ba chiar s-au auzit comentarii aprobatoare fata de actiunea Ankarei.

Când Iranul retine 10 soldati americani aflati in apele sale teritoriale, Occidentul explodeaza de mânie fata de acest fapt. Desi, daca avem in vedere precedentul creat de Turcia, armata era indreptatita sa traga in cele doua vase de razboi americane aflate ilegal in interiorul granitelor iraniene.

Nu conteaza ca motoarele navelor s-au defectat – cum s-a sustinut la inceput – sau ca a fost vorba de o eroare de navigatie, cum s-a precizat ulterior. Si despre avionul rusesc s-a spus ca s-ar fi ratacit sau ar fi avut coordonate gresite. Asta desi, ulterior avea sa se afle ca toata povestea a fost planificata pâna in cele mai mici detalii de Turcia, care stia programul de bombardament din acea zi si traseul avioanelor militare rusesti.

PUBLICITATE

Ca Iranul nu i-a masacrat pe americani, este alta poveste. Canalele TV din SUA s-au isterizat la vederea imaginilor cu marinarii americani in genunchi si cu mâinile pe cap; „analistii” postului FOX News au cerut chiar bombardarea nucleara a Iranului ca represalii.

Asta dupa ce s-au revoltat ca marinarii, dotati cu armament usor, nu s-au luptat cu vasele iraniene. E drept, toata lumea stie ce e cu FOX News, insa nu trebuie uitat ca exista suficiente milioane de telespectatori care ii cred. Si care voteaza. Nu e lipsit de importanta de precizat nici faptul ca propaganda iraniana a avut o zi mare.

Pe de o parte, a transmis mesajul anti-american de rigoare, cu militarii ingenunchiati predându-se. Pe de alta parte, i-a aratat pe aceiasi militari aflati in custodia trupelor iraniene si ospatati de acestea.

Adica, o imagine diferita total de cea impusa de propaganda americana in ultima vreme. Nu e mai putin adevarat si ca, din punct de vedere oficial, ambele tari au tratat subiectul cu manusi, de vreme ce, in câteva zile, urmau sa fie ridicate sanctiunile internationale impuse ca urmare a programului nuclear iranian.

Ar fi interesant de vazut ce au inteles românii din acest incident, dar tare imi pare ca atentia concetatenilor nostri a fost indreptata catre subiecte mai domestice: Cristi Borcea si Valentina Pelinel…


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

 1. A câta oară a încălcat teritoriul iranian marina americană?…poate și asta e luată-n considerare în cazul unei riposte. Auzisem că MIG-urile își făcuseră potecă prin Turcia și mai cred că fiecare stat are dreptul să-și apere granițele cum crede de cuviință și în funcție de interesele proprii, adică iranienii aveau nevoie de americani pe când turcilor li se zbate de ursul rusesc. Și românii i-au dat drumul lui Peter americanul de-o omorât oameni într-un accident rutier, iar pe nu știu care de spiona pentru ruși l-o băgat 20 de ani la pârnaie…în funcție de interese adik. Apropo, întreb fiindcă vă văd informat, de câte ori a intrat aviația militară turcă în Rusia în ultima sută de ani?

   • Vedeti? Interesul ce face? Inseamna ca grecii au anumite combinatii si nu vor sa-i deranjeze pe turci…sau poate ca le tremura indispensabilii. Dar cand vreodata politica a fost corecta pentru cei mici?!

    • Agresivitatea turcilor este unul din motivele pentru care Grecia se afla in criza: mare parte din cheltuielile guvernamentale elene au fost pentru dotarea armatei, inclusiv cinci submarine, cumparate de la Germania.

     Iar grecilor nu le tremura chilotii, au ridicat intotdeauna avioane de vanatoare care au interceptat avioanele turcesti si le-au escortat in afara spatiului aerian national. Situatia este mai mult decat delicata din cauza vechiului conflict din Cipru, insula invadata de Turcia si considerata de Grecia ca facand parte din zona sa de influenta.

LĂSAȚI UN MESAJ