@ Saracii din Spital vor fi debarcati la usa Primariei

Directorul Spitalului Judetean de Urgenta, Leonard Rosu, amenita ca va duce toate persoanele fara adapost, dar cu buletin de Bacau, care se afla de ceva vreme internate in sectiile unitatii sanitare bacauane, in fata Primariei Bacau. El il acuza pe Romeo Stavarache, primarul municipiului, ca refuza dialogul pentru gasirea unor solutii.

Dupa ce, in urma cu ceva vreme, medicul Leonard Rosu, directorul Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Bacau, surprindea pe toata lumea prin decizia de a-l actiona in judecata pe principalul finantator, respectiv Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), acum managerul spitalului pregateste o noua lovitura: va duce toate persoanele fara adapost, care se afla de ceva vreme internate in sectiile unitatii sanitare bacauane, in fata Primariei Bacau. &#8222Incerc de foarte multa vreme sa iau legatura cu administratia locala pentru a discuta problema persoanelor fara adapost care sunt transportate de Salvare si debarcate in spital. Am facut nenumarate adrese si hartii oficiale la care nu am primit nici un raspuns. Am avut control de la Casa si sumele cheltuite cu astfel de pacienti ne-au fost taiate din decont. Problema nu este noua, am avut destula intelegere, am dat zeci de telefoane la care Romeo Stavarache, primarul Bacaului, nu a vrut sau nu a putut sa raspunda. E problema dumnealui. Eu nu mai pot sa asigur cazare gratuita unor astfel de persoane. Este o chestiune a intregii comunitatii ce tine strict de competenta Primariei”. Directorul Leonard Rosu afirma ca obligatia Spitalului Judetean de Urgenta este de a oferi servicii medicale, nu cazare. &#8222Din moment ce persoanele respective sunt din punct de vedere clinic sanatoase, spitalul nu le mai poate oferi adapost. Aproximativ 60 la suta din pacientii spitalului sunt persoane din municipiul Bacau. Nu se poate ca, in aceste conditii, administratia locala sa nu se intereseze in nici un fel de soarta acestora&#8221 a spus, revoltat, dr. Leonard Rosu.

&#8222Dr. Rosu sa-si imbunatateasca managementul”

&#8222Stim despre cazurile respective ca urmare a corespondentei telefonice si scrise purtate de dr.Rosu cu Serviciul Public de Asistenta Sociala. Nu stim insa daca acele persoane au intr-adevar domiciliul in municipiul Bacau”, declara Ionut Tomescu, purtator de cuvant al Primariei Bacau, referindu-se la situatia pacientilor care urmeaza a fi externati. El sustine ca solutia pentru astfel de cazuri e un azil de noapte. &#8222Si daca dr. Rosu se intreaba de ce nu avem in Bacau un adapost de noapte in Bacau, atunci sa intrebe fosta administratie. El a existat, in Izvoare, dar a fost transformat in locuinte sociale”. Ionut Tomescu afirma ca Primaria Bacau, in parteneriat cu Betania, a depus un proiect la comisia sociala a CL Bacau pentru construirea unei astfel de unitati. &#8222Mie mi s-ar fi parut mai normal, ca directorul Spitalului Judetean sa faca eforturi mai mari pentru a imbunatati conditiile absolut mizere in care sunt tratati bolnavii in Spitalul Judetean&#8221. Ionut Tomescu afirma ca de lipsa banilor si a paturilor in aceasta unitate nu e vinovata Primaria Bacau. &#8222Doctorul Rosu, in loc sa arate cu degetul in alta parte, mai curand sa incerce sa-si imbunatateasca managementul&#8221. Scris de Cristi Aioanei / Silvia Patrascanu

Alte articole