Ciobani de la Ferma Stâna Dacilor, de pe Muntele Bolovanu (foto: Facebook)

Slanicul Moldovei va gazdui, în perioada 21 – 23 octombrie, prima editie locala a unei sarbatori traditionale în România: Ravasitul oilor. Evenimentul, care va fi organizat de Primaria orasului, va avea loc la Ferma Stâna Dacilor, pe Muntele Bolovanu din Masivul Nemira.

Ferma este amenajata turistic pe un platou montan, la care se ajunge pe un drum de circa patru kilometri care pleaca din satul Cerdac, de pe malul dreapt al Pârâului Slanic.

Organizatorii au pregatit o veritabila serbare câmpeneasca, dar si o expozitie de animale si vor da drumul unui concurs al celor mai bune preparate traditionale, pastrama si brânza de oaie.

PUBLICITATE

Vor fi expuse, însa, si produse traditionale ale mesterilor populari. Totul va fi însotit de muzica si dans, într-un spectacol folcloric la care invitatele speciale vor fi solistele Geta Postolache si Silvia Ene. Însa, momentele de umor si voie buna vor fi întretinute de actorul Cornel Palade, un fiu al zonei montane bacauane. Iar manifestarile se vor încheia cu un foc de tabara.

Ravasitul oilor marcheaza sfârsitul fiecarui an pastoral, în perioada în care turmele de oi coboara din munti si sunt împartite proprietarilor, împreuna cu produsele obtinute de la ele. Este prilejul cu care ciobanii îsi reîntâlnesc familia si consatenii si se întrec, cu mândrie, în calitatea produselor obtinute si în frumusetea animalelor proprii.

În zona noastra este primul eveniment pulic de acest fel, inspirat si din traditia unor sarbatori populare care au facut istorie în Muntii Carpati.

„Avem fermierii nostri, crescatori de animale, care au ce arata, motiv pentru care invitam oaspetii nostri sa deguste produsele obtinute de ei, preparate calde si reci, specifice anotimpului si, evident, zonei. Manifestarile vor avea loc în preajma Manastirii stefan cel Mare si Sfânt, iar organizatorii pot oferi chiar si cazare celor care vor sa petreaca mai multe zile într-un cadru natural mirific”.
Gheorghe Baciu, primarul orasului Slanic Moldova

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ