* satenii s-au revoltat, in centrul comunei, disperati ca mistretii le-au distrus culturile

Zeci de tarani din Rachitoasa s-au rasculat, weekendul trecut, nemultumiti fiind de faptul ca recoltele de porumb si din alte culturi le-au fost distruse de porcii mistreti. Astfel, din cauza ca animalele s-au inmultit peste masura, iar seceta din aceasta vara le-a imputinat hrana, lighioanele au navalit, din paduri, pe terenurile taranilor din zona. Animalele manânca tot ce gasesc in cale, de la grâu, porumb, floarea soarelui, pâna la fructe, inclusiv strugurii din viile oamenilor. Localnicii sunt nevoiti sa-si pazeasca noaptea culturile, stând de veghe cu focuri aprinse si facând zgomot.

Instanta inca mai cauta vinovatul

PUBLICITATE

Din pacate, povestea se repeta de vreo doi ani, inclusiv in comunele invecinate, Motoseni si Stanisesti. Unii dintre sateni au incercat sa-si caute raspunsul la instantele de judecata. „De doi ani ne judecam, dar acum procesele sunt suspendate, pentru ca nu se stie cine trebuie sa ne despagubeasca. Unii spun ca Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vânatoare (ITRSV n.r.), altii ca Directia Silvica. Eu am o paguba de 11 milioane lei vechi, dar sunt oameni care au 10-15 hectare de pamânt pe care praf le-au facut mistretii. Pe total, ar trebui sa ne despagubeasca cu aproape 100 de milioane de lei vechi, inca din 2013. Nimeni nu a venit sa imparta dreptatea. Nu avem justitie, nu avem politie, nu avem padurari, nimic”, spune Mihalache Nechifor, un fermier de 72 de ani din Rachitoasa.

Iulian Stoleru, un alt agricultor din zona, are o paguba, de acum doi ani, de peste 200 de milioane de lei vechi pe care nu stie de la cine sa si-o recupereze. Si anul acesta, pentru a mai reduce din daune, a decis sa-si pazeasca proprietatile, facând de veghe pe tarla peste 100 de nopti, pâna in prezent. „Toamna trecuta, s-a suspendat procesul, iar acum se judeca Directia Silvica si fondul privat de vânatoare, pentru ca nu se stie cine trebuie sa ne despagubeasca. Am 80 de hectare numai in arenda, plus 10 ale mele. Ce fac daca-mi manânca recolta mistretii?”, se intreaba Iulian Stoleru. De câtiva ani, de când s-a accentuat scandalul, autoritatile locale observa fenomenul, insa, fara a putea interveni in vreun fel.

„Au dreptate oamenii, dar atâta timp cât legea va ramâne in aceasta forma, nemodificata, vor face proteste, se vor rascula, vor striga, dar in zadar. Noi, ca si autoritate, nu putem decât sa respectam HG 1.679 din 2008, potrivit careia suntem obligati sa convocam comisia compusa dintr-un membru al ITRSV, de la Directia Agricola, Mediu si proprietarul fondului de vânatoare. Se vor face evaluari, se va stabili valoarea pagubei, proprietarii urmând sa-si primeasca banii. Asta e cursul”, a declarat primarul comunei Rachitoasa, Ovidiu Ivanciu.

Nici tunul nu-i mai sperie pe mistretii infometati

Satenii cer ca macar sa se ingradeasca cu gard zona padurilor unde se afla mistretii, asa cum era cu ani in urma. Liviu Barcan este un tânar de 29 de ani care lucreaza in zona peste 100 de hectare de teren agricol. Din pacate, una dintre tarlale, de trei hectare, aflata in imediata vecinatate a padurii, a fost distrusa in totalitate de mistreti. „Am datorii de un milliard de lei vechi pentru tractorul pe care l-am cumparat si, daca mistretii imi strica tot, eu nu mai am cum sa achit datoria la banca. Am incercat toate metodele ca sa-i alung, am facut paza noaptea, am organizat «potere» cu zurgalai, faclii, bâte, ca sa-i speriem, am folosit inlcusiv tunuri care bubuie din minut in minut, dar tot au venit si au distrus porumbul”, explica tânarul fermier.

La nervi, satenii pagubiti, multi dintre ei oameni sarmani care au cultivat pamântul pentru strictul necesar de peste an, ameninta ca-si vor face singuri dreptate. „Suntem disperati. Nu putem sa rarim noi porcii mistreti, ca ne leaga dupa aia. Dar, daca nu vine cineva sa ne faca dreptate, o sa dam foc la padure, ca nu mai putem suporta. Suntem oameni saraci si cinstiti, sa ne lase si pe noi sa traim”, striga oamenii din Rachitoasa.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

  1. SUNT CUMINTI OAMENII DIN RACHITOASA SI RAR ISI IES DIN FIRE.ACUM LE-AJUNS PTR CA OCOLUL SILVIC RACHITOASA E MANA-N MANA CU UMBRARESCU CARE ARE SECTORUL DE VANATOARE.DOSPINESCU,SEFUL DE OCOL E CUMATRU CU UMBRARESCU,PRIETEN CU PRIMARUL IVANCIU SI inchid ochii.nicaieri nu este ca la Rachitoasa!Am fost in concediu acasa si parintii mei erau distrusi!Voi ati facut articolul si ce se mai poate face sa ajutati amaratii acestia?

  2. Bai nea Nicu (buricu) se vede ca nu stii ce inseamna sa tragi de sapa toata vara,si toata toamna sau cel putin pana la cules (daca-ti mai ramane ceva )sa stai de paza zi si noapte pentru niste bestii care alcineva le va manca,daca ai face macar o noapte de paza pe ploaie sau nu numai as fi tare curios daca ai mai fi impertinent cu comentarii absurde….

  3. E fondul de vanatoare a lui umbrarescu si atat timp cat imparte spagi in dreapta si in stanga nu ai ce face pe deasupra are si paznici privati angajati care cred ca padurea le apartinpe . Am incercat sa adaug acelasi comment pe site-ul protv dar l-au sters pentru ca e vorba despre umbrarescu

LĂSAȚI UN MESAJ