Rafo a trecut, in 60 de ani, prin mâinile a sase proprietari

Societatea Rafo Onesti a ajuns, de la sfârsitul lunii iulie, pe mâna unor investitori belgieni, dupa ce in luna mai fusese preluata de un grup de afaceristi moldoveni, in frunte cu Vitalie Ceban.

Noul proprietar al rafinariei este, acum, Daniel Goldenberg, care a preluat, din 25 iulie, pachetul de 96,51% din actiunile Rafo de la compania Petrochemical Holding prin compania Result-4-You BVBA.

Tranzactia s-a facut in mare secret, dupa ce Vitalie Ceban daduse rafinorilor asigurari ca in termen de zece zile le va achita drepturile salariale restante si chiar se va intâlni cu ei, pentru a le explica strategia de repornire a instalatiilor.

Si noul proprietar s-a angajat sa achite restantele salariale, dar nu se tine de cuvânt. Disperati, cei 372 de salariati au actionat societatea Rafo in judecata la Tribunalul Bacau.

Promisiunile de modernizare si de repornire a rafinariei din Onesti au aparut inca de pe vremea actionarului majoritar Iakov Goldovskiy si a companiei sale, Petrochemical Holding. Acestea au dat sperante rafinorilor, dar acum ei au ajuns la capatul rabdarii.

„Pentru domnul Goldovskiy – ne-a declarat liderul sindicatului Rafinorul, Ion Marian – Rafo a fost buna numai cât a avut de unde sa valorifice active, materii prime, semifabricate etc.

Dar la sfârsitul anului trecut ANAF a pus sechestru asigurator pe Rafo in contul datoriilor unui actionar minoritar, societatea Prospectiuni a lui Ovidiu Tender, care detine doar 2,70% din capitalul social. Goldovskiy a considerat ca aceasta este o dovada ca va fi tot timpul impiedicat in proiectele sale si a renuntat la Rafo”.

Moldovenii au uitat de Rafo

Preluarea rafinariei de alti actionari se dovedeste, insa, un proces plin de surprize pentru salariatii ei si, evident, pentru onesteni.

Mai intâi, Petrochemical Holding a solicitat intrarea Rafo in faliment, dar in aceeasi zi cu primul termen fixat pentru aceasta la tribunal, pe 12 mai, la Rafo s-au prezentat noii actionari ai rafinariei.

Urmau sa preia si actiunile libere de sarcini (46%) si sa negocieze si pentru restul de 54%.

„Eu m-am intâlnit prima oara pe 17 mai cu Vitalie Cebanu, iar dupa discutie totul parea normal, noii actionari afisau bune intentii. Dar, nu s-au tinut de cuvânt.

Timpul trecea, iar oamenii nu mai aveau nici ce mânca. Astfel, am actionat societatea in instanta, pe 13 iulie, pentru recuperarea drepturilor de natura salariala cuvenite pâna la 30 iunie 2016.

Tot acolo am cerut daune de interese. Nu mai stiam daca societatea este in proces de a intra in faliment, dar am initiat un program de concediere colectiva, insa numai 17 salariati au aderat la aceasta idee.

Acum magistratii au vacanta de vara si nu s-a fixat un termen in dosarul nostru. Speram ca in septembrie sa fie primul termen”, spune Ion Marian.

Si belgienii amâna investitiile in Rafo

Din 18 iulie, salariatii au aflat, pe surse, ca la Rafo se face o noua tranzactie de preluare, iar pe 25 iulie, Depozitarul Central al actiunilor societatilor comerciale a confirmat ca firma Result-4-You BVBA a preluat circa 96% din Rafo.

Prin contractul incheiat intre Andres Capital si Result-4-You, pâna pe 3 august noul actionar trebuia sa achite catre Rafo cinci milioane de euro, care inchideau toate obligatiile salariale, bugetare si comerciale.

Conform unei scrisori primite de la Iakov Goldovskiy, noul proprietar se pare ca nu a achitat nici ce datorau catre Petrochemical. Ion Marian i-a scris presedintelui de la Petrochemical si l-a informat cu starea de lucruri din Rafo, cu rugamintea de a interveni.

Goldovskiy raspunde si se arata indignat de noul proprietar si chiar ii propune acestuia revocarea contractului de preluare, pentru a evita apelul la instanta de judecata.

Goldenberg cunoaste Rafo si promite solutii

Daniel Goldenberg a mai fost in Rafo prin anul 2006. Este in colaborare cu un nou membru al administratiei Rafo, numit la ultima AGA, pe 2 august, Jean Marie Achille Verlinden, fost director economic in rafinarie in perioada 2006 – 2008.

„Acum am mai inteles ca si tranzactia cu Result-4-You BVBA este vremelnica, pentru ca investitorii se vor regrupa ca actionari. Goldenberg spune ca a preluat rafinaria pentru a o dezvolta si nu pentru a o aduce in faliment, dar are nevoie de timp.

Un sever grup de auditori din Italia a venit cu proiecte pentru dezvoltarea ei, dar din momentul in care instalatiile vor intra in functiune vor aparea si pierderile financiare. Investitorul ia serios in calcul aceasta.

Rafinaria nu va fi repornita numai pentru a fi create locuri de munca, pentru protectie sociala. Astfel, am inteles ca in luna septembrie va fi facuta o analiza economico-financiara, pentru ca Rafo sa fie integrata intr-un grup care sa ofere si materie prima si piata de desfacere si altele asemenea, pentru ca intreprinderea sa fie profitabila”, mai spune Ion Marian.

„Noi ne intrebam de ce astfel de «actionari», care nu achita nimic, pot face asemenea jocuri fara sa fie intrebati nimic de autoritatile române. Cum de s-au facut doua tranzactii in numai doua luni? Andres Capital a trecut prin Rafo fara nici un interes? Si mai interesant este ca jumatate din actiunile Rafo erau puse garantie de Petrochemical in contul unor credite in Rusia, dar Andres Capital a preluat pachetul de actiuni liber de orice sarcina. Deci Andres nu a trecut intâmplator pe la Rafo”.
Ion Marian, liderul sindicatului RafinorulPUBLICITATE