Sindicatul Rafinorul a solicitat, luni, 22 august, Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) judetean sa intervina pe lânga noul actionar majoritar si pe lânga administratia societatii Rafo Onesti pentru deblocarea platii drepturilor salariale ale celor aproape 380 de angajati.

Cererea – conform scrisorii semnate de liderul sindicatului, Ion Marian -, a fost trimisa Inspectoratului in speranta ca se vor crea premisele ca salariatii sa se poata adresa instantelor judecatoresti pentru a-si incasa drepturile. Pe rolul Tribunalului Bacau se afla deja un dosar cu acest subiect, din luna iulie, dar inca nu s-a fixat primul termen de judecata.

In aceeasi scrisoare se mai arata ca pâna luni, 22 august, nu erau achitate salariile tarifare, sporul de vechime, sporul de noapte si alte sporuri pentru perioada februarie (partial) – august 2016. De asemenea, sunt neplatite 50% din indemnizatia de concediu de odihna pentru 52 de salariati care au efectuat concediul in luna ianuarie si partial in februarie si toata indemnizatia pentru 34 de salariati care au fost in concediu in februarie. Nici indemnizatia de concediu pentru cei care au plecat la odihna in perioada martie – iulie nu este achitata. Nu s-au dat nici tichetele de masa cuvenite si nici tichetele cadou pentru perioada aprilie – iulie 2016.

Purtatorul de cuvânt al Inspectoratului, Dan Buftea, spune ca in primavara s-a efectuat un control pe aceasta tema in rafinarie, dar ulterior nu s-a mai primit nicio sesizare. Acum, insa, va fi repetat controlul, cu masurile de rigoare daca cele sesizate se vor confirma.

Sindicatul a avut mai multe runde de discutii cu presedintele Consiliului de Administratie, Miroslav Dermendjiev, dar si cu actionarul majoritar care a preluat, pentru scurt timpul Rafo, Vitalie Cebanu de la Andres Capital, iar zilele trecute i-a scris, pe aceeasi tema, si actualului actionar majoritar, Daniel Goldberg, presedintele companiei Result-4-You. Desi noii actionari au garantat fiecare ca se vor achita de obligatiile salariale, nu au miscat nimic. La jumatatea lunii iulie, salariatii au iesit din nou in fata pavilionului administratiei de la Rafo si au protestat, cerând sa se intâlneasca si cu actionarul majoritar si cu administratorii rafinariei.

Sesizarea ITM – ne-a declarat Ion Marian – va fi urmata, in aceasta saptamâna, de adrese catre ministerele Muncii si Justitiei. „Sesizam – se arata si in actuala scrisoare catre ITM – ca la Rafo inca nu exista un fond constituit pentru garantarea platii salariilor cel putin la nivelul minim brut pe tara, conform Codului Muncii”.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ