Racova
primarul Toader Vlad

Nu-i pace la Racova. Atunci când Opoziția își face treaba, e OK; toate aplauzele din lume. Asta înseamnă democrație. Chiar mă bucur pentru sănătatea politică a opoziției locale.

Dar primarul din Racova, Toader Vlad (P.S.D.) (foto) ne sugerează că opoziția manifestată față de dumnealui, în Consiliul local (șapte membri majoritari ai P.N.L.-P. R. M.), pune mereu crosa la patină, „de dragul faultului gratuit”. „De pildă, zice primarul, la care am revenit pentru a vedea roadele din acest mandat, de puțin timp, am pierdut 5,2 miliarde de lei vechi.

Prin PNDL, ni s-a aprobat finanțarea pentru reabilitarea/dotarea dispensarului de la Gura Văii. Cei șapte consilieri ai Opoziției n-au votat investiția. PNDL va redistribui banii altor primării”. De ce s-au opus? „Vor să blocheze orice demers al primarului. Își fac mereu campanie electorală, îi stresează pe toți salariații primăriei, au blocat și angajarea unui inginer la cadastru, fac mereu tot felul de plângeri la Poliție… anul trecut am avut alocată pentru deszăpezire suma de 650 de milioane de lei vechi. Acum, au aprobat doar 60 de milioane vechi. Cum să fac deszăpezirea?”, spune Toader Vlad.

În urmă cu un an, primarul avea ținte generoase. Drumul de la Hălmăcioaia (3,5 km) rămâne încă o dorință. PNDL încă nu a aprobat finanțarea. „Trebuia rezolvată, cu resurse proprii, și problema unui drum de 1 km, din Lețcana. Există toate avizele. Trebuia însă construit și un pod.

Consilierii Opoziției au vrut un fel de pod care, prin costuri, să mă îngroape de tot. Eu am vrut un pod obișnuit. Nu știu când vom mai face vreun pas… ”, explică edilul. O rază de speranță vine dinspre CRAB.

„Pentru realizarea unei rețele de 36 km de aducțiune a apei, și a rețelei de aceeași lungime pentru canalizare, au fost din nou inventariate/măsurate străzile, s-a stabilit locul pentru bazin și pompe. Finanțarea de 5.200. 00 euro este aprobată. Așteptăm derularea proiectului, dar, sincer, nu știu câți dintre locuitori se vor branșa”, ne-a mai declarat primarul Toader Vlad.

Iluminatul public… spera să devină ecologic și mai eficient… „Am depus toată documentația la PNDL. Aștept să fie aprobată finanțarea. Când, nu știm. În aceleași fel de bloc-starturi stau și cele două cămine culturale, dintre care unul trebuia să devină cămin pentru vârstnici. Nu a sosit de la PNDL nici o veste despre finanțare… ” (Toader Vlad).

Veștile bune?… „Lucruri obișnuite, mai spune primarul din Racova. Am balastat 70 % din drumurile care aveau nevoie de așa ceva. Am igienizat clădirile școlilor, am asigurat combustibilul pentru aceste instituții.

Am asfaltat o mică porțiune din șoseaua Lețcana–Buhuși, am decolmatat pârâul, am toaletat copacii…” La orizont? „Prea mult optimism, nu. Avem și bugetul grevat de avalanșa știută a salariilor; o «gaură» lunară de un miliard… Nu știu, ca și multe alte primării, ce vom face la anul.

Apoi este dihonia asta din Consiliul local. Mereu, nu, nu, nu, nu! Nu se înțelege că, blocând activitatea, pierde mereu cetățeanul. Cei care se opun mereu și fără argumente cred că dacă s-ar rezolva ceva pentru cetățean și-ar face primarul campanie electorală. Și când te gândești că vreo trei opozanți înverșunați au fost vreme îndelungată membri P.S.D…”

Într-o zi, dacă măcar un opozant nu se ascunde sub straiele anonimului, ar fi interesant de aflat… ce și cum. Până acum am primit doar semnale anonime.

Alte articole