Puterea de cumparare a bacauanilor este in scadere. Aceasta este masurata prin intermediul raportului dintre salariul mediu net si preturile individuale cu amanuntul ale principalelor produse alimentare. Potrivit Directiei Judetene de Statistica (DJS) Bacau, luna februarie a acestui an a adus scaderi in privinta puterii de cumparare la toate principalele produse alimentare, fata de luna ianuarie a acestui an. Astfel, daca in ianuarie bacauanii isi puteau cumpara cu salariul mediu brut aproximativ 690 de paini, in februarie nu au mai reusit sa cumpere decat aproape 640 de paini. Scaderi s-au inregistrat si la cantitatea de ulei, cu aproape 15 litri, in timp ce la oua, bacauanii au fost obligati sa renunte la aproape 160 de bucati. La carne, fie ea de porc, bovine sau pui, s-a inregistrat o scadere a puterii de cumparare in medie cam cu 4 kilograme, ceea ce reprezinta o scadere a dinamicii de cumparare in luna februarie fata de luna ianuarie cu aproximativ 7 la suta. Daca am face o incursiune in istorie, si am merge in anul 1990, am observa ca bacauanii nu o duc sub nicio forma mai bine din punct de vedere al puterii de cumparare. Daca in octombrie 1990 un bacauan isi putea cumpara cu salariul de atunci in medie 110 kilograme de carne, salariul din luna februarie 2006 nu ii permite sa cumpere mai mult de 55 kilograme de carne. Tot DJS Bacau face lumina si in privinta salariului mediu brut castigat de bacauani in luna februarie 2006. Astfel, acesta s-a situat la valoarea de 1.037 lei RON, cu 20 de lei RON de persoana mai mare decat cel inregistrat la nivelul economiei nationale dar, fata de luna ianuarie 2006, castigul salarial mediu brut la nivelul Bacaului a scazut, in preturi comparabile, cu aproape 9 la suta. Salarii medii brute peste media judetului s-au inregistrat in activitatile din “servicii&#8221, sub media salariului din judet fiind “agricultura, vanatoarea si servicii anexe&#8221 si “industrie si constructii&#8221.Scris de Claudiu Banea

Alte articole