Mai mult discutată decât disputată, iaca s-a făcut și rotativa guvernamentală. Singura mișcare importantă este alungarea UDMR din echipa guvernamentală, dar valoarea este mai degrabă simbolică decât aritmetică, având în vedere că PSD și PNL belferesc pe o majoritate liniștitoare în Parlament. Cum mai e mai puțin de un an și jumătate până la alegerile generale, nu se pune problema ca actualii guvernanți să aibă probleme cu votarea legilor. Problema va fi să propună legi bune, care să rezolve multele nevoi sociale și economice ale României.
Cu umor cam scrâșnit, am putea spune că din cauza băcăuanului Mircea Fechet nu mai sunt ungurii la Palatul Victoria. Încăpățânarea turbată a liberalilor de a avea ministru la Mediu i-a lăsat pe udemeriști fără ultimul portofoliu important în Guvern, portofoliu fără de care formațiunea maghiară chiar nu putea să rămână în coaliție. Gurile rele spun că baronul galben (fost portocaliu) Flutur ar fi avut un cuvânt greu de spus în numirea lui Fechet, speculându-se interesele pe care prim-vicepreședintele PNL le-ar avea în exploatarea lemnului. Așa o fi, dar până la tăierea pădurilor, noul ministru de la Mediu are multe alte teme de rezolvat. De la respectarea criteriilor europene cam prea stricte de mediu (asumate otova de USR și PNL prin PNRR) și până la recent înfierbântata discuție despre centralele de apartament, Mircea Fechet va avea agenda foarte aglomerată. Să sperăm că-l vor ține competența, răbdarea și nervii…
De cealaltă parte, PSD Bacău nu și-a mai trimis liderul în Guvern, poate și pentru că mandatul său ar fi fost unul scurt, într-o perioadă cu turbulențe mari. Așa că social-democrații rămân cu oameni în garnitura a doua, cea a secretarilor de stat. Probabil că la Transporturi și la Sănătate nu se va schimba nimic, având în vedere că Grindeanu și Rafila au rămas pe locurile lor. Iar calcului lui Dragoș Benea nu e rău. Eventuala finalizare a unor bucăți din Autostrada Moldovei și modernizarea în continuare a spitalelor din județ sunt ținte concrete, aducătoare de credibiluitate politică și, implicit, de voturi în lagerile de anul viitor.
Dacă tragem o linie dreaptă și facem o socoteală cinstită, putem spune că Bacăul a ieșit câștigat după această rotativă guvernamentală. La urma urmelor, cum spunea Deng Xiaoping, liderul care a transformat China într-o superputere economică, nu mă interesează dacă pisica e albă sau neagră câtă vreme prinde șoareci. Așa și noi, dacă județul e tot mai legat de Europa prin infrastructură modernă, dacă mai vin și investiții, iar noi vom avea un trai mai bun, ce mai contează cine-i la guvernare. Ei cu ambițiile și profiturile lor politice, noi cu viața noastră pe care ne-o dorim ceva mai senină.