– au fost demisi sefii directiilor regionale ale Finantelor Publice Iasi si Timisoara

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Gelu Stefan Diaconu, i-a eliberat din functii pe Marian Bosoianu si Ioan Dragomir, directorii generali ai directiilor regionale ale Finantelor Publice Iasi si Timisoara. Din structura condusa de la Iasi face parte si Administratia Judeteana a Finantelor Publice Bacau.

Motivul invocat de ANAF este „decizia directorilor de a nu solicita aparatului central al ANAF, in conformitate cu procedurile legale, desemnarea unui membru din cadrul Directiei Generale de Integritate (DGI) pentru a face parte din comisiile de examinare la examenele de promovare”. Pe 4 noiembrie, ANAF a trimis o circulara in care a dispus masuri cu privire la concursurile de promovare in grad profesional din lunile noiembrie si decembrie, dar spune ca dintre cei opt directori de directii regionale numai cei din Iasi si Timis au refuzat respectarea circularei si au incercat sa blocheze prezenta unui inspector al DGI in comisiile de examinare.

Federatia Nationala a Sindicatelor din Finante, din care face parte si sindicatul finantistilor bacauani, a semnalat situatia presedintelui Aliantei sindicale Sed Lex si sustine ca, in virtutea prevederilor legale, astfel de examene sunt organizate de directiile regionale cu 20 de zile inainte, când sunt convocate si comisiile de examinare, respectiv de rezolvare a eventualelor contestatii.

Sed Lex considera jignitoare cerinta ANAF

Alianta Sed Lex sustine, la rândul ei, ca solicitarea ANAF de a se constitui o singura comisie, la nivel central, a venit chiar in timpul examenelor si considera jignitoare cerinta prezentei unui inspector al DGI, „dat fiind ca modificarea comisiilor s-a facut printr-o simpla adresa emisa în data de 4 noiembrie 2015, imediat dupa ce în data de 3 noiembrie 2015 a avut loc un protest spontan.

Prin urmare e nevoie de integritate doar dupa o actiune de protest? De ce pentru examenul organizat înainte cu o saptamâna, când nepoata presedintelui ANAF a concurat singura pe un post de conducere pe care l-a si ocupat, nu a fost necesara prezenta unui reprezentant al Directiei de Integritate?”. Astfel, decizia de eliberare din functii a celor doi directori este considerata abuziva, iar presedintele Diaconu „încearca sa umileasca si sa pedepseasca functionarii care au manifestat spontan, considerând ca si acest lucru a contribuit la caderea Guvernului Ponta, din care facea parte”.

Conducerea Sed Lex a conchis ca modul in care a actionat presedintele ANAF este o razbunare „prin care vrea sa arate ca nimeni nu are voie sa miste in front”, dar merge si mai departe si sustine ca „timp de 25 de ani, sub pretextul reformei si bunelor intenii s-a creat un sistem mafiot, bazat pe teama, ura, clientelism, iar presedintele ANAF, prin cuvinte mari gen reforma, integritate, depolitizare, încearca sa vânda opiniei publice un abuz de putere ca fiind o masura demna de toata lauda.

Poate ne da reteta prin care dintr-un salariu de bugetar a reusit sa construiasca unul dintre cele mai mari hoteluri din Bucuresti, iar în acest sens asteptam, de asemenea, cu interes controlul marilor averi demarat de ANAF, unde dânsul este presedinte”.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ