Salariatii au protestat cu pancarte scrise direct in limba rusa

Revenirea la Rafo Onesti a directorului general al acesteia, Miroslav Dermendjiev, marti, 5 aprilie, a declansat o noua actiune de protest a salariatilor, de aceasta data spontana. Aceasta este prima actiune de acest fel dupa suspendarea, pe 30 martie, a seriei de proteste la adresa actionariatului si a administratiei rafinariei vizavi de restantele salariale inregistrate de la inceputul anului. Salariatii purtau pancarte pe care, in limba rusa si in limba româna, i se cereau actionarului majoritar, Iacov Goldovskiy, salariile restante. „Goldovskiy, da-ne banii nostri!” si „Goldovskiy, esti falit?” – scria pe unele dintre pancarte.

„Directorul general – ne-a declarat presedintele Sindicatului Rafinorul, Ion Marian – i-a invitat pe membrii consiliului organizatiei noastre la o intâlnire. Dupa aproape doua ore de discutii, ramase fara niciun rezultat concret cu privire la solicitarile salariatilor, in fata pavilionului administrativ au venit sa protesteze peste 100 de oameni. Dupa ce le-am prezentat cele discutate cu administratorii, salariatii au solicitat sa vina directorul general in mijlocul lor, iar acesta a acceptat”.

Salariatii, a aflat Dermendjiev, se tem ca intrarea in faliment a soietatii va elimina masura din Contractul Colectiv de Munca de a li se plati câte 12 salarii minime pe economie daca vor fi concediati. Oamenii au mai reprosat si lipsa totala de reactie a actionarului majoritar, respectiv Petrochemical Holding, al carui presedinte este Iacov Goldovskiy, de a veni in mijlocul salariatilor sau de a da un raspuns la adresele emise de organizatia de sindicat.

PUBLICITATE

rafo1

In fata salariatilor, directorul general a prezentat imposibilitatea achitarii drepturilor de natura salariala, sub motivatia refuzului actionarului majoritar de a mai sustine financiar costurile rafinariei si ca urmare a sechestrului asigurator instituit de ANAF asupra bunurilor mobile si immobile ale Rafo. De asemenea, a amintit de prelungirea permanenta de catre actionarul majoritar a unor negocieri de parteneriat pentru finantare sau vânzarea rafinariei, dar a vorbit si despre imposibilitatea disponibilizarii salariatilor cu salarii compensatorii, ca urmare a convocarii AGA si a solicitarii falimentului.

In final, Dermendjiev a precizat ca functie de hotarârea pe care o va adopta AGA, pe de o parte, si in functie de ridicarea sechestrului, pe de alta parte, angajatii isi vor putea primi totusi, mai repede sau mai târziu, lefurile.
Salariatii au transmis, insa, ca vor reveni cu totii la Rafo pe 20 aprilie, de la ora 10,00, atunci când va avea loc AGA.

„Conducerea organizatiei de sindicat va solicita Ministerului de Finante, respectiv la ANAF, ridicarea partiala a sechestrului asigurator pe un grup de statii de carburanti ale Rafo, pentru a putea fi valorificate, reusindu-se astfel achitarea unor drepturi salariale si a impozitului la bugetul de stat aferent salariilor”.
Ion Marian, liderul Sindicatului Rafinorul

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ