* comisarii bacauani au intrerupt lucrul timp de o ora

Putinii angajati cât mai numara Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorlor (CJPC) Bacau au declansat, ieri, incepând cu ora 12.00, un protest spontan, ca semn de nemultumire, in principal, de nivelul scazut al salariilor in raport cu atributiile „din ce in ce mai multe, de la o zi la alta”. Astfel, timp de o ora, comisarii care se aflau in sediu la acel moment au intrerupt activitatea, neprimind si nesolutionând nicio plângere.

„Sunt nemultumiri pe care le avem formulate de multa vreme, dar care nu au fost luate in seama. Tocmai de aceea vrem sa atragem atentia. Exista chiar si o scrisoare deschisa adresata guvernantilor la care nu am primit raspunsuri pozitive.

PUBLICITATE

In principal, vrem egalizarea salariilor cu cele ale institutiilor de control care au activitati asemanatoare cu ale noastre, cum este, de exemplu, Agentia Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. Noi cerem normalitate, nimic mai mult”, a declarat comisarul Adrian Rosca, lider de sindicat la CJPC Bacau.

Si agresati, si fara bani

Angajatii Protectiei Consumatorilor sunt nemultumiti si pentru ca, de la o zi la alta, sarcinile sunt tot mai multe, in vreme ce salariile ramân la acelasi nivel.

„Nu s-a facut nimic pentru noi in anii acestia. Pe inspectorii sanitari veterinari i-a ascultat cineva si le-a majorat salariile, iar pe noi nu. Or, noi, in plus fata de altii, suntem implicati si in controlul produselor alimentare, si al celor nealimentare, al cosmeticelor, iar de ceva timp si avem si bancile in portofoliu”, spune comisarul Mihaela Hriscu.

Angajatii Protectiei Consumatorilor mai spun ca, din cauza numeroaselor reclamatii care se aduna sunt nevoiti sa le ia acasa pentru a le rezolva. In plus, pentru ca au fost agresati de catre cei pe care-i controlau, unii comisari au fost nevoiti sa-si angajeze, pe cont propriu, avocati, pentru a le sprijini cauzele in instantele judecatoresti.

„Mai toti colegii mei au fost sechestrati pe unde au fost, mai ales la tara, au fost bruscati sau chiar agresati si a trebuit sa ne gasim singuri, din resursele noastre, rezolvarea in instanta. Iar institutia nu ne-a decontat nimic”, mai spun comisarii Protectiei Consumatorilor. In aceste conditii, este de asteptat ca foarte curând sa se ajunga la o greva generala la nivelul intregii tari.

Volum de munca in crestere, angajati putini

In prezent, la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Bacau mai sunt doar 8 angajati. Numarul de angajati ai institutiei bacauane a tot fost diminuat, in ultimii zece ani, in urma deselor restructurari si a reorganizarilor intrevenite in intreg sistemul.

Reamintim ca in urma cu mai bine de 20 de ani, la fostul Oficiu Judetean pentru Protectia Consumatorilor Bacau (devenit in prezent Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor), erau 26 de salariati. In urma cu opt ani, CJPC Bacau a fost integrat in structura Comisariatului Regional Galati, iar din 2014, institutia bacauana a devenit un simplu punct de lucru, integrat in Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorilor Regiunea Nord-Est, cu sediul in Iasi.

In acest context, sindicalistii spun ca s-ar impune o suplimentare de urgenta a personalului, data fiind si incarcarea extrem de mare pe angajat. Numai in judetul Bacau, activeaza peste 23.000 de firme din diferite domenii. Protectia Consumatorilor desfasoara activitati de supraveghere a pietei produselor si serviciilor destinate consumatorilor.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ