Medicii veterinari au protestat, azi, întrerupând activitatea timp de două ore. Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că li se vor tăia din niște drepturi bănești, promise la protestele din toamna trecută.

Practic, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor – ANSVSA – a propus un normativ prin care ar urma să se abroge Ordonanţa de Urgenţă nr. 117/2020. Potrivit acestui normativ, medicii veterinari concesionari de la dispensarele comunale ar trebui să primească lunar câte 10.000 de lei. „Asta ar însemna că noi vom fi obligați să sistăm toată activitatea în mediul rural.

Legea pentru care, anul trecut, protestam, a trecut prin Parlament, dar președintele ANSVSA și-a dat seama că nu are resurse financiare pentru a plăti acești bani medicilor veterinari. Acum, ei vor să abroge un articol din lege, dar nu ne și absolvă de niște sarcini. Vor să muncim, dar fără să ne mai plătească.

Este un protest spontan, de avertizare, iar dacă nu se va rezolva nimic, vom sista total activitatea”, ne-a declarat dr. Cecilia Diac, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Bacău. În tot județul, sunt 48 de medici veterinari titulari, care au contracte de concesiune cu DSVSA, cărora li se alătură alți 42 de medici angajați. În schimbul celor 10.000 de lei, medicul veterinar are obligaţia, printre altele, să-i consilieze pe crescătorii de animale din comuna sa, dându-le sfaturi, îndrumându-i sau instruindu-i, astfel încât să fie redus riscul apariţiei de focare de boli transmisibile la animale.

Până în pânzele albe

Veterinarii sunt deciși să nu renunțe așa de ușor, mai ales că, la protestele din toamna trecută, autoritățile le-au promis că le va fi rezolvată inclusiv această problemă. Prin urmare, dacă nu le vor fi ascultate doleanțele, medicii veterinari vor protesta în fiecare zi, între orele 9.00 și 11.00. Reamintim că, în noiembrie, anul trecut, veterinarii au protestat vehement, la nivelul întregii țări.

Aceștia era nemulțumiți de refuzul autorităților de la achita niște drepturi bănești, în ciuda în ciuda nenumăratelor demersuri făcute de veterinari la instituţiile abilitate din cadrul Guvernului, dar și a decizilor instanțelor de judecată.PUBLICITATE